Toyota dostala první pokutu. Za poruchové pedály

Radek Pecák Radek Pecák
6. 4. 2010 10:48
Toyota začíná pykat za poruchové plynové pedály ve svých automobilech
Expert Matthew Schwall najatý Toyotou také zkoumal plynový pedál a příčiny samovolného zrychlování vozů Toyota
Expert Matthew Schwall najatý Toyotou také zkoumal plynový pedál a příčiny samovolného zrychlování vozů Toyota | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Největší světová automobilka Toyota už zná první ortel, který nad ní vynesla americká vláda za poruchové plynové pedály v jejích vozech. Za to, že problémy s plynovým pedálem zatajovala, navrhla firmě rekordní pokutu 16,4 milionu dolarů (zhruba 310 milionů Kč).

Až dosud největší pokutu dostala před šesti lety automobilka General Motors. Tehdy šlo o milion dolarů kvůli tomu, že postupovala příliš pomalu při svolávání 600 tisíc aut k opravě stěračů.

Americký ministr dopravy Ray LaHood uvedl, že se prokázalo, že Toyota nesplnila své zákonné povinnosti. Ze získaných dokumentů totiž vyplývá, že Toyota o problémech s pedály věděla již koncem září, ale kroky k jejich odstranění zahájila až v lednu."Měsíce vědomě tajili nebezpečnou závadu před americkými úřady a nepodnikli opatření k ochraně milionů řidičů a jejich rodin," dodal. 

Více budou stát spory se soukromníky

Pokuta navíc nemusí být konečnou sumou, kterou Toyota zaplatí americkým orgánům. Vyšetřování totiž nadále pokračuje. Kromě toho japonský výrobce vozů čelí řadě soukromých žalob, které by ho mohly stát miliardy dolarů.

Toyota se k pokutě přímo nevyjádřila. Uvedla pouze, že podnikla opatření ke zlepšení komunikace ohledně bezpečnostních otázek s regulačními orgány i spotřebiteli.

Toyota byla kvůli problémům s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Kromě vadných plynových pedálů mohou nechtěné zrychlování aut způsobovat také problém s uvolněnou podlahovou krytinou, ta může plynový pedál rovněž zablokovat. Automobilka dnes uvedla, že kvůli problémům s podlahovou krytinou svolá k opravě téměř 13000 vozů v Jižní Koreji.



 

 

Právě se děje

Další zprávy