Nebezpečné lety: Na černé listině je přes 200 aerolinek

Radek Pecák Radek Pecák
2. 4. 2010 20:55
Do Evropské unie nesmějí hlavně africké společnosti
Zvláště v méně rozvinutých zemích působí řada aerolinií, před nimiž by se cestující měli mít na pozoru
Zvláště v méně rozvinutých zemích působí řada aerolinií, před nimiž by se cestující měli mít na pozoru | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Převážně z rozvojových zemí Afriky jako je Angola či Benin, ale i ze zemí jako Indonésie či Filipíny pocházejí letecké společnosti, zapsané na nejnovější černé listině leteckých společností. Tedy těch, které nesplňují bezpečnostní standarty zemí Evropské unie. Nový seznam začal platit od dubna.

Cestujícím, kteří jejich služby využijí, hrozí zvýšené nebezpečí havárie. Mají sice zákaz působení na území EU, avšak kdekoliv jinde ve světě se s nimi turista či obchodní cestující může setkat.

Z leteckých společností, s nimiž se lze setkat v relativní blízkosti České republiky, je na seznamu například jedna ukrajinská letecká společnost (Ukrainian Mediterran EAN) a dále řada aerolinek z bývalých postsovětských zemí jako je Kazachstán či Kyrgyzská republika. 

Letošní seznam je již třináctý v řadě

Černou listinu (Black list) vytvořila Evropská unie na základě Nařízení EU č.2111/05. Důvodem byla především tragická havárie egyptské letecké společnosti Flash air z roku 2004, kdy všech 148 francouzských turistů zahynulo při letu z dovolené z egyptského letoviska Sharm al Sheik do Francie.

Současná verze je již třináctou aktualizací seznamu.

Podle Tomia Okamury z Asociace cestovních kanceláří a agentur musí mít každý prodejce letenek v EU, tedy i v České republice, Černou listinu vystavenou na viditelném místě. K dispozici je například na tomto odkazu.

 

Právě se děje

Další zprávy