Daimler zaplatí za úplatky dvojnásobek, co vydělal

Ekonomika Ekonomika
2. 4. 2010 15:20
Daimler přiznal desetiletí úplatků a zaplatí za něj pokutu 185 m,ilionů dolarů.
Genrrální ředitel Daimleru tvrdí, že se automobilka poučila. Ilustrační foto.
Genrrální ředitel Daimleru tvrdí, že se automobilka poučila. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Plných deset let uplácení ve 22 zemích světa přijde německý automobilový koncern Daimler na 185 milionů dolarů. Tuto sumu zaplatí jako pokutu v mimosoudním vyrovnání americkému ministerstvu spravedlnosti. Dohodu posvětil soud.

"Firma podnikla správné kroky k vyřešení problému," chválil podle ČTK dohodnuté řešení washingtonský soudce Richard Leon.

Nao korupční praktiky Daimleru upozornil americké orgány v roce 2004 bývalý zaměstnanec koncernu. Automobilka byla tehdy ještě majetkově spojena se svým současným konkurentem, americkým Chryslerem.

Úředníci dostávali peníze i auta

Vyšetřovatelé uvedli, že automobilka v letech 1998 až 2008 uplácela úředníky nejméně ve 22 zemích, například v Turkmenistánu, Rusku, Turecku, Egyptě nebo Číně, aby se dostala k lukrativním zakázkám. Úplatky nebyly pouze finanční, někteří úředníci dostali jako "všimné" luxusní mercedesy a jiné "naturálie".

Díky nim pak prodal Daimler 6300 užitkových vozů a 500 osobních aut. Získal tak nezákonné zisky za nejméně 91,4 miliony dolarů. Pokuta je tedy více než dvojnásobná než vydělané peníze.

"Z minulých zkušeností jsme se hodně poučili," tvrdí dnes šéf koncernu Dieter Zetsche. Aby dal najevo dobrou vůli, zřídil ve společnosti funkci pověřence pro boj proti korupci.

Američané ale stejně budou další tři roky obchody Daimleru sledovat prostřednictvím FBI.

 

Právě se děje

Další zprávy