Změna u tří áček: zisk a jen dobře prodejná auta

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2010 9:46
Největší síť autobazarů chce prodávat méně aut, ale víc vydělat

Praha - Skupina autobazarů AAA Auto loni vydělala 1,2 milionu eur, tedy asi 30 milionů korun. Vrací se tak po roce k zisku, protože rok předtím ji nezájem o automobily srazil do ztráty 32,4 milionu eur.

Tržby společnosti však stále klesaly: o 44 procent na 165,1 milionu eur. Firma, s jejíž akciemi se obchoduje i na burze v Praze, to oznámila v oficiální zprávě pro investory.

Bazary AAA Auto loni prodaly přes 37 tisíc ojetých aut, tedy opět méně než před rokem (pokles o 38,5 procenta). Firma zavírala kvůli krizi pobočky v Polsku, Maďarsku a Rumunsku - a tomu přičítá pokles tržeb.

Denny: hlavní je zisk

Firma dosáhla lepších výsledků v prodeji, než se na trhu čekalo. "Přestože se v ekonomice objevují náznaky zlepšení, tak pokračující slabost spotřebitelské poptávky by měla být nadále limitujícím faktorem hospodaření společnosti," uvedl generální ředitel Anthony Denny. Zdůraznil však, že splnil hlavní cíl: návrat k zisku.

Firma ho dosáhla i díky úsporám: například snížila personální náklady o 51 procent a marketingové výdaje o 43 procent.

Strategií skupiny v době ekonomické recese je soustředit se pouze na nejziskovější trhy v České republice a na Slovensku a upřednostnit zisk před růstem prodeje. Firma se proto bude soustředit na nejlépe prodejné modely.

AAA Auto působí na trhu 18 let, uvedla ČTK. Vlastníkem téměř tří čtvrtin akcií je Anthony Denny. Zbytek se obchoduje na burzách v Praze a Budapešti.

 

Právě se děje

Další zprávy