Za letušky British Airways rozdávali kafe piloti

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 3. 2010 13:45
Stávkujícím odborářům se stále nedaří dostat British Airways pod dostatečný tlak
Foto: Reuters

Londýn - Napětí mezi odboráři a vedením letecké společnosti British Airways stále roste a zdá se, že ani druhá stávka nedonutí management aerolinek splnit podmínky nespokojeného palubního personálu.

Zatím poslední výpad odborových předáků byl ale namířen proti samotným zaměstnancům, kteří vzali službu za stávkující kolegy.

Odborový svaz obvinil British Airways z toho, že používá "nejdražší palubní personál na světě" poté, co namísto stávkujícího palubního personálu (stevardů a letušek) létali piloti.

Zatímco cestující mohli být pobaveni tím, že jim během letu přinese šálek kávy kapitán či druhý pilot, odbory upozorňují, že BA zašly příliš daleko, když piloti, jejichž platy dosahují 120 tisíc liber ročně, vykonávají práci běžně hodnocenou 12 tisíci librami.

"Stávkokazi, ať už jsou to piloti nebo ostatní kolegové palubního personálu, svým nahrazováním stávkujících krizi neřeší, ale naopak ji prodlužují," domnívá se asistent generálního tajemníka odborových svazů Len McLuskey.

Stávkuje méně lidí než před týdnem 

Výkonný ředitel British Airways Willie Walsh opakovaně tvrdí, že většina zaměstnanců s protesty proti úsporným opatřením nesouhlasí a stávky se účastnit nechtějí. Druhé čtyřdenní stávky, která tento víkend navázala na protest z minulého víkendu, se prý proto zúčastnilo jen 37 procent palubního personálu.

To je podle Walshe o šest procent méně než minulý týden. Tuto sobotu se uskutečnilo 470 letů (téměř tři čtvrtiny všech letů), které přepravily 60 tisíc pasažérů. Minulou sobotu vylétlo jen 350 letadel britského přepravce, která na místo určení dopravila 43 tisíc cestujících.

Na pražském ruzyňském letišti byla o víkendu frekvence letů snížena na polovinu, tzn. že se místo běžných čtyř letů z Prahy a do Prahy uskutečnily jen dva každým směrem.

Palubní personál protestuje proti plánovanému snižování stavů a úpravě pracovně-právních podmínek, které jsou součástí plánu restrukturalizace s finančními potížemi se potýkajícího národního přepravce.  

 

Právě se děje

Další zprávy