Stávka British Airways začala. Pocítí to i Ruzyně

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 3. 2010 10:51
Na ruzyňském letišti by měla být zrušena asi polovina spojů do Londýna
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Palubní personál přední britské letecké společnosti British Airways vstoupil dnes v noci do druhého kola stávkových akcí na protest proti úsporným opatřením firmy. Stávka naplánovaná na období těsně před dopravně rušnými velikonočními svátky má trvat čtyři dny a navazuje na třídenní akci z minulého víkendu, kvůli níž byla zrušena zhruba tisícovka letů.

Na londýnských letištích bylo od rána zrušeno už 29 letů.

Protest britského palubního personálu proti snižování počtu členů posádky na palubách letadel a změnám pracovně právních pravidel se dotkne i českých cestujících. 

Od neděle z Prahy jen polovina letů

Na pražském ruzyňském letišti by měla být podle informací ČTK zrušena asi polovina pravidelných letů British Airways.

V sobotu se ještě mezi českou a britskou metropolí uskuteční všechny lety podle letového řádu, po další tři dny bude společnost vypravovat denně pouze dva lety ze čtyř jedním směrem.

"Všem našim zákazníkům doporučujeme pravidelně navštěvovat internetové stránky, kde naleznou ty nejaktuálnější informace o svých letech," uvedla Anna Inghamová-Grantová z českého zastoupení British Airways.

Managementu společnosti v čele s výkonným ředitelem Williem Walshem ale začíná se stávkujícími zaměstnanci docházet trpělivost. Hrozí, že jim omezí benefity, jako jsou levné nebo dokonce bezplatné letenky. Ty totiž zaměstnanci nemají ve smlouvě.  

Všechna jednání zatím zkrachovala a obě strany se navzájem obviňují z toho, že nemají zájem dojít ke kompromisu. 

 

Právě se děje

Další zprávy