Británie rukojmím odborů. Možná zastaví i vlaky

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 3. 2010 12:17
Po palubním personálu British Airways už se stávkou ohánějí také železničáři

Londýn - Ke stávkujícímu palubnímu personálu britských aerolinií se možná přidají i železničáři. Tisíce Britů, kteří dojíždějí do práce vlakem, se tak mohou ocitnout na holičkách.

Stávka by měla začít hned po velikonočních svátcích - 6. dubna a měla by trvat čtyři dny do noci z 9. na 10. dubna. 

Podle odborových předáků jsou zaměstnanci drah v případě, že nebudou na základě jejich požadavků přehodnoceny plánované změny pracovně-právních podmínek, připraveni "vlaky řízeně a efektivně zastavit."

Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to první stávku britských železničářů po šestnácti letech. Protesty by měly začít po velikonočních svátcích. Pravděpodobně by tak v britské dopravě zavládnul totální chaos.

Lidé si mají dovolenou rozmyslet

Silničáři doporučují lidem z Londýna, jeho okolí a obyvatel východního pobřeží, kteří plánovali velikonoční dovolenou, aby své plány přehodnotili.

"Naši vyjednavači tvrdě pracovali na tom, aby se podařilo dosáhnout dohody, která by zaručila dostatečnou bezpečnost na železnici, zaměstnancům, včetně signalistů a techniků, jistotu jejich práce a pracovní smlouvy. Navzdory tomu se nám ani po několika hodinách nepodařilo dosáhnout žádné konkrétní dohody," cituje server Guardian tajemníka britských železničních odborů Boba Crowa."

Rozhořčení odborářů vyvolal plán drah na 21procentní snížení nákladů, který počítá s propuštěním 1 500 techniků. Jejich práci by měli nově vykonávat (podle odborářů přepracovaní) signalisté. Do stávky je údajně připraveno vstoupit 12 tisíc techniků, 5 tisíc signalistů a 800 dozorčích pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy