Kolínská TPCA vydělala 1,4 mld korun a chystá novinky

Radek Pecák Radek Pecák
24. 3. 2010 16:51
Další automobilka zveřejnila své výsledky za loňský rok
Auta vyráběná v Kolíně se od sebe odlišují hlavně jinými nárazníky a mřížkami chladičů
Auta vyráběná v Kolíně se od sebe odlišují hlavně jinými nárazníky a mřížkami chladičů | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zisk automobilky TPCA dosáhl vloni před zdaněním 1,443 miliardy korun. Kolínská firma to uvedla na tiskové konferenci, na které také informovala, že její tržby loni dosáhly 51,8 miliard korun, o pět procent víc než před rokem. 

Je to údaj z roku, kdy se v Kolíně vyrobil historicky nejvyšší počet automobilů, přestože automobilový průmysl procházel největší krizí. Výrobců malých a relativně levných vozů se však příliš nedotkla.

Přesné číslo o produkci v roce 2009 je 332489 vyrobených kusů aut, což je o osm tisíc kusů více než v dosud rekordním roce 2008. Kolik přesně z toho připadalo na model Toyoty, Citroënu a Peugeotu viceprezident pro výrobu Jiří Černý nespecifikoval. Sdělil pouze, že se stále přibližně drží třetinový podíl každého modelu.  

Průměrná mzda v TPCA dosáhla 30 800 korun, v dělnických profesích 26 800.

Pro letošní rok, ve kterém slaví pět let od zahájení produkce, počítá TPCA opět s výrobou nad 300 tisíc kusů vozidel, což je prakticky naplněná roční kapacita výroby. Naprostý strop je po opatřeních z konce loňského roku 340 tisíc kusů vozidel ročně. Předpovídat vývoj prodeje je ale podle prezidenta firmy Satoši Tačihary velice nejisté. "Prodeje našich vozů mohou růst, avšak musíme být připraveni i na možnost, že jich letos vyrobíme méně než v uplynulém roce," řekl. 

Chystá se následovník

Podle Černého se již intenzivně připravují následovníci nyní vyráběných aut. Ještě dříve než budou představeny, se však pod kapotu současných vozů dostane nový, ještě úspornější motor než je současný benzinový tříválec. Ten je přitom ve své kategorii stále počítán mezi nejlepší agregáty světa. "Bude to už velice brzo," sdělil pro Aktuálně.cz Jiří Černý.

Továrna vyrábí minivozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107. Prodává je hlavně ve Španělsku, Francii a Itálii. Na tuzemský trh přijde jen nepatrná část vyrobených aut.V současnosti TPCA zaměstnává zhruba 3600 lidí.

Největší domácí automobilka Škoda Auto loni vykázala podle výsledků zveřejněných v pondělí pokles zisku o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy