Ceny benzinu v Evropě: Podívejte se, kde teď ušetříte

Petr Kučera Petr Kučera
23. 3. 2010 10:50
Pohonné hmoty ve většině zemí zdražily, v Německu výrazně

Praha - Benzin je v Česku nejdražší za poslední rok a půl. Přesto je ještě těsně pod evropským průměrem, který činí 31,52 koruny za litr. Vyplývá to z nejnovějšího přehledu na webu clever-tanken.de, do něhož je zařazeno 29 zemí.

Naopak nafta je v Česku osmá nejdražší v Evropě. Více za ni platí motoristé jen v Norsku, Velké Británii, Německu, Švédsku, Dánsku, Itálii a Řecku. Litr nafty stál minulý týden v Česku kolem 29,58 koruny, evropský průměr je 28,05 koruny.

Nejdražší benzin prodávají v Nizozemí, Dánsku a Německu. Právě v Německu v posledních 14 dnech zdražily pohonné hmoty opravdu výrazně - zhruba o dvě koruny za litr.

V ostatních sousedních zemích zůstávají pohonné hmoty levnější. Hlavně motoristům z pohraničních regionů se vyplatí zajet do Polska, kde lze na litru benzinu ušetřit kolem 2,50 korun, u nafty dokonce přes tři koruny. Na Slovensku je benzin stejně drahý jako v Česku, ale nafta o 3,30 koruny levnější. Výrazněji než dříve se vyplatí tankovat i v Rakousku - benzin je téměř o 1,30 koruny levnější než v Česku, nafta o více než dvě koruny.

Dlouhodobě nejnižší ceny - hluboko pod 20 korunami za litr - si drží Rusko a Ukrajina, které však nejsou do pravidelného přehledu webu clever-tanken.de zařazeny. Údaje do přehledu jsme doplnili podle pravidelné statistiky švýcarského autoklubu TCS, stejně jako v případě Chorvatska, Srbska a Černé Hory.

Zajímavostí zůstává obrovský cenový rozdíl mezi benzinem a naftou v Nizozemsku - nafta je tam v přepočtu o téměř deset korun levnější než benzin. Jen o trochu menší rozdíl je v Belgii.

Pojedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam zajet natankovat - hlavně nafta je díky nižší spotřební dani výrazně levnější než v sousedním Německu, Francii či Belgii. Také Španělsko nabízí mnohem nižší ceny než sousední Portugalsko i Francie.

Foto: CCS
Čtěte také:
Benzin je nejdražší za rok a půl. A bude ještě hůř
Nová fabia už jezdí. Byli jsme v Řecku u prvních testů
Dopravou budoucnosti má být korejská elektrická silnice
Změny povinné výbavy: Úlevy už teď, povinnosti později
 

Právě se děje

Další zprávy