Benzín je nejdražší za rok a půl. A růst nekončí

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 3. 2010 17:15
Benzín je nejdražší od září 2008. Před rokem stál o téměř 6 korun na litru méně.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejvýše za rok a půl poskočily vyskočily ceny na stojanech čerpacích stanic v minulém týdnu. Podle údajů Českého statistického úřadu nejvíc zdražil Natural 95 a to v průměru o 39 haléřů. Stojí teď 31,43 korun za litr.

Podle údajů statistiků je tak nejdražší od září 2008. Tehdy stál litr Naturalu 31,31 korun za litr.Cena nafty v jedenáctém týdnu vzrostla méně razantně - průměrně o dvanáct haléřů na litru, tedy na 29,67 korun.

Ropa, jejíž cena tvoří základ pro stanovení ceny pohonných hmot, v současnosti podražuje. Podle expertů je to dáno optimismem, který v ekonomice převládá.

"Ropa patří ke komoditám, které jsou na hospodářský cyklus extrémně citlivé, proto se optimistická nálada v ekonomice v současné době poměrně výrazně promítá v jejích cenách a potažmo i v cenách pohonných hmot," komentoval vývoj pro ČTK Jan Šimek z Broker Consulting.

Před rokem o více než šest korun levněji

Přesně před rokem jsme platili za benzín podstatně méně. Podle údajů ČSÚ přišel v 11. týdnu roku 2009 litr Naturalu 95 na 25,48 korun a litr nafty na 25,07 korun.

"Tento meziroční růst byl ovlivněn do značné míry také zvýšením cla a spotřební daně na přelomu roku," vysvětlil Šimek.

A směr vývoje cen benzínu se nejspíš zatím nezmění. Nebude to jen zásluhou rostoucí ceny ropy. Je v zájmu obchodníků s pohonnými hmotami, aby vysoké ceny udrželi co nejdéle. Jaro znamená, že lidé začnou víc cestovat, na silnice vyjedou i "sváteční" řidiči, i motorkáři. Benzín a nafta tak nepochybně potečou proudem.

 

Právě se děje

Další zprávy