Stávka. Čtvrtina letů z Prahy do Londýna se ruší

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 3. 2010 17:15
British Airways se nedohodly s odbory, o půlnoci začíná stávka.
Foto: Reuters

Londýn - O půlnoci z pátka na sobotu začíná stávka palubního personálu British Airways. Jednání společnosti s odbory zkrachovalo. Nepomohlo ani to, že nejvyšší šéf British Airways Willie Walsh téměř celý den jednal s tajemníkem odborových svazů.

Společnost BA plánuje zrušit během stávky šest letů mezi Prahou a Londýnem. Je to čtvrtina z 24, které jsou v letovém řádu od 20. do 23. března.

Palubní personál firmy chce dvěma třídenními stávkami (druhá je ohlášena na další víkend, tedy na 27. března) donutit vedení, aby přehodnotilo své rozhodnutí snížit počet personálu na palubách letadel.

Nečekané jednání špiček dvou znesvářených stran začalo včera v poledne a trvalo do dnešních odpoledních hodin. Výsledek nepřineslo.

Skoro dvě třetiny pasažérů poletí i při stávce

"Jsme spolu v jedné místnosti a jednáme. Jednání jsou velice složitá. Je velmi předčasné říci, že jsme dospěli k nějakému řešení," řekl už v průběhu jednání v telefonním rozhovoru pro BBC za odbory předák Woodley.

British Airways se již dříve vyjádřily, že v případě stávky budou schopny přepravit 65 procent pasažérů.

Tento týden navíc přislíbili svou podporu britských kolegů (rozuměj bojkot letů British Airways) také němečtí, francouzští a američtí kolegové. A to by mohlo situaci značně zdramatizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy