Boj o platy ve Škodovce: Firma nabídla jeden jogurt

Tomáš Fránek
18. 3. 2010 13:30
Odboráři nejsou spokojeni s návrhem vedení firmy zvýšení platů

Mladá Boleslav -  Jednání o platech v největší tuzemské automobilce Škoda Auto se komplikuje, podle odborů vedení firmy nabídlo lidem směšný růst platů.

Odbory už tak v případě že vedení firmy, které vyjednávání kolem platů nekomentuje, svůj návrh nezmění, mluví o protestních mítincích a také o stávce.

V přepočtu jogurt

"Firma nám v přepočtu nabídla jeden jogurt ze Žitavy na měsíc," uvedl v odborovém časopise Škodovácký odborář šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík s narážkou na to, že navrhované zvýšení platů odpovídá ceně jednoho jogurtu v Německu.

Vedení automobilky podle Povšíka přišlo s návrhem na růst platů od května do listopadu o procento a další procento do konce června příštího roku. K tomu by ještě jednorázově v dubnu dostali zaměstnanci tisícikorunu. Celkem by si zaměstnanci v průměru polepšili o 200 korun měsíčně.

Návrhy vedení firmy ostře kritizují i další odboráři. "Zaměstnanci z prvního návrhu firmy mají legraci a ptají se, jestli nám firma přidá jen na holiče jednou za rok?" uvedl například Ladislav Zimmermann.

"Lidi jsou ihned připraveni jít do protestů," citoval týdeník šéfa odborářů v kovárně Zdeňka Jireše. Odbory zatím svoje požadavky na výši platů nechtějí zveřejňovat, chtějí ale, aby růst převýšil inflaci.

Platy se zvyšovat nebudou

Kolektivní smlouva ve Škodě vyprší na konci března. Na konci roku 2009 pracovalo ve firmě Škoda Auto 24 793 zaměstnanců, plánem na rok 2010 je redukovat personál na 22 353 lidí.

V podobné situaci bylo vyjednávání o platech ve Škodovce i před dvěma roky.

Boj o platy se vede v dalších firmách v oboru, výrazně chtějí přidat i lidé v automobilce Hyundai. Podle Sdružení automobilového průmyslu tak letos chtějí odbory v automobilkách přidat kolem pěti procent, firmy jsou ale ochotné jít pouze na jedno až 1,5procentní zvýšení.

Škodě Auto loni klesl provozní zisk o 362 milionů eur na 203 milionů (5,19 miliardy Kč). Tržby automobilky se meziročně snížily o 11,7 procenta na 7,1 miliardy eur. Ve výsledku se projevil pokles prodeje aut a nepříznivé devizové kurzy, uvedl ve výroční zprávě na internetu mateřský koncern Volkswagen.

 

 

Právě se děje

Další zprávy