Zisk Škody Auto loni klesl o 64%, VW dokonce o 70%

Ekonomika Ekonomika
11. 3. 2010 12:30
Provozní zisk Škody Auto klesl o 362 milionů eur. Obrat se snížil o 10 %.
Na autosalonu v Ženevě představila Škoda Auto své plány do budoucna.
Na autosalonu v Ženevě představila Škoda Auto své plány do budoucna. | Foto: Radek Pecák

Frankfurt - O více než polovinu klesl v loňském roce provozní zisk české automobilky Škoda auto. Jak informoval ve své výroční zprávě její mateřský koncern Volkswagen, poklesl za loňský rok o 362 milionů eur na 203 milionů. To představuje pokles o 64 procent.

Pod úroveň předchozího roku se propadl i obrat Škody, a to o 11,7 procenta na 7,1 miliardy eur. Kromě poklesu prodeje aut, který nedokázalo zachránit ani šrotovné měly na tyto výsledky vliv i nepříznivé devizové kurzy.

Podobně jako obrat se snížil i zájem o auta se znakem Škody na kapotě. Prodalo se jich 552 tisíc, tedy o necelých 12 procent méně než o rok dřív. Podle ČTK však poptávka po Fabiích a Superbech stoupla a zveřejněné údaje nezahrnují společné podniky v Číně.

Po započítání dodávek včetně Číny zaznamenala Škoda nárůst o 1,4 procenta a dodala 684 tisíc vozů. Zájem krom Číny rostl i v Německu a Polsku.

Automobilka vyrobila o 1,2 procenta méně aut, celkem 669 tisíc.

Volkswagen klesal ještě víc

Ještě výraznější propad v porovnání s rokem 2008 však pocítil celý mateřský koncern Volkswagen. Jeho čistý zisk se propadl o 80 procent na 960 milionů eur. Provozní zisk pak o 70 procent na 1,9 miliardy eur.

Jediná značka, která si uchovala vysokou míru ziskovosti v koncernu, byla Audi. Tomuto výrobci luxusních vozů sice také ve srovnání s rokem 2008 mírně klesl zisk i prodej vozů, přesto však vydělala vloni 1,35 miliardy Eur. Výsledky Škody sice v kontextu s výsledky celého koncernu a současné situaci na automobilovém trhu nejsou propadákem, přesto určitě současné vedení Škody příliš chváleno nebude. Je také pravděpodobné, že současný šéf Reinhard Jung bude na konci léta vystřídán.

Přestože výsledky Seatu, který je dalším z výrobců automobilů spadajících pod koncern VW, ještě zveřejněny nebyly, je pravděpodobné, že nebudou příliš skvělé. Seatu se nedaří poměrně dlouhou dobu. Před třemi lety se dokonce objevily informace, že by se Volkswagen chtěl této prodělečné firmy zbavit.    

Dnešní výroční zpráva tak potvrdila předběžné údaje, které Volkswagen zveřejnil před měsícem.

Tržby koncernu poklesly o necelých osm procent na 105,2 miliardy eur. Pro letošní rok doufá německý kolos ve zlepšení. Plánuje se dostat minimálně nad loňské údaje. Na úroveň před krizí však nechce pomýšlet dříve než v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy