Firmy budou čistit vlaky ČD 89 let, zakázka platí

Tomáš Fránek
10. 3. 2010 10:57
Společnosti, které proti tendrům do roku 2099 protestovaly, vzaly své námitky zpět
Foto: Aktuálně.cz

Brno - České dráhy mohou uzavřít stamilionové smlouvy na čištění vlaků na několika velkých nádražích v Česku.

Jde o asi nejdelší kontrakt jaký byl v Česku uzavřen, dráhy vybraly firmy na čištění vlaků na 89 let, tedy až do roku 2099.

Celkem za úklid svých souprav zaplatí České dráhy 1,4 miliardy korun.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který kvůli podezření na porušení zákona zakázal Českých drahám uzavřít smlouvy s vítězi tendrů v Olomouci, Plzni a Brně, nyní řízení zastavil a dráhy tak mohou smlouvy podepsat.

Stěžovatelé už si nestěžují

Úřad začal výběrové řízení šetřit na základě podnětů společností, které zástupci Českých drah z tendru vyloučili. Šlo například o společnost Inex z Litoměřic, která měla nabídnout mimořádně nízkou cenu.

Neobvyklá délka zakázky nikomu nevadila. Podle úřadu jen nebylo jasné, jak dráhy hodnotily jednotlivé nabídky.

"Po předběžném prozkoumání získal Úřad pochybnosti o tom, zda ČD postupovaly v souladu se zákonem," rozhodl nejprve antimonopolní úřad a zakázal Českým drahám smlouvy uzavřít.

Firmy, které si stěžovaly na postup drah, ale nyní svoje námitky stáhly a předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj proto podle zákona rozhodl o zastavení správních řízení.

Vlaky budou čisté

Při zakázce se jedná se o úklid v takzvaném depu kolejových vozidel (DKV) Plzeň (248 milionů), DKV Olomouc (288 milionů), DKV Česká Třebová (220 milionů), DKV Brno (212 milionů) a konečně DKV Praha (388 milionů).

Úřad přitom šetřil zakázky v Brně, Olomouci a Plzni.

Dráhy tvrdí, že jim dlouholeté tendry ušetří peníze a vlaky budou čisté.

"Jde o úsporu nákladů, kdy úklid bude prováděn externí společností, ale především zvýšení kvality čištění a tím pádem i zvýšení kultury cestování ve svých vlacích," zdůvodnily České dráhy vypsání dlouholetého tendru.

 

Právě se děje

Další zprávy