Dacia dál roste, v Ženevě představila nový model

Radek Pecák Radek Pecák
7. 3. 2010 13:25
Dacie přijela do Ženevy s novým modelem.
Nové levné SUV v Ženevě představí Dacia
Nové levné SUV v Ženevě představí Dacia | Foto: Aktuálně.cz

Ženeva /Od našeho zvláštního zpravodaje/ - Zavedené automobilky se potýkají s odbytovými problémy, rumunské Dacie však jako by se podobné problémy vyhýbaly. Loni prodala 311 784 svých vozů a již pátý rok po sobě je její růst dvojciferný. Tentokrát o 21 procent ve srovnání s rokem 2008.

Znamená to, že od roku 2004 se její prodeje více než ztrojnásobily.

Podobně jako v případě tuzemské Škodovky již domácí trh není pro automobilku Dacia tím nedůležitějším. Více než ve své domovské zemi (41 862 prodaných vozů) se jí dařilo v Německu (téměř 85 tisíc prodaných vozů) a ve Francii (66,5 tisíce prodaných vozů).

Dacia téměř každým rokem uvádí na trh nový model.

Po prvním Loganu a Loganu MCV přišel hatchback Sandero, který je v současnosti nejprodávanějším modelem. Pak následovaly ještě užitkové verze Logan Van a Logan Pic up. Současná kapacita továrny v rumunské Pitesti je již vyčerpána a Dacia proto musí investovat do jejího rozšíření.

V těchto dnech ve světové premiéře představuje na ženevském autosalonu model Duster, což je sportovně užitkový automobil, který si zákazníci budou moci koupit s pohonem dvou i všech čtyř kol. Automobilka v Ženevě odtajnila i první cenovky: Za "dvoukolku" bude chtít od zákazníků 12 tisíc eur, za čtyřkolku o dva tisíce eur více.

Za tyto peníze dostane kupec automobil postavený na platformě modelu Logan. Na délku měří 4,3 metru a 1,82 na šířku. V případě čtyřkolové verze bude možné pomocí přepínače uzamknout stálý pohon čtyř kol, zvolit pouze pohon přední nápravy nebo nechat na elektronice, zda v případě potřeby sama připojí zadní nápravu. Schopnost projet i středně těžkým terénem dokládá údaj o světlé výšce 210 milimetrů a také relativně krátké přední i zadní převisy karosérie.

Automobil, jak redaktor Aktuálně zjistil přímo při premiéře v Ženevě, je dostatečně prostorný na to, aby posloužil jako rodinný vůz- Například objem zavazadlového prostoru je 475 litrů. Pod kapotou se objeví buď benzinový motor 1,6 nebo dieselový 1,5.

 

Právě se děje

Další zprávy