Nečekaná novinka ze Ženevy, Fabia RS bude i jako kombík

Radek Pecák Radek Pecák
1. 3. 2010 22:03
Škoda v Ženevě vystaví rychlé i ekologické verze svých nejmenších aut.
Rychlejší Škoda fabia RS měla preméru v Ženevě.
Rychlejší Škoda fabia RS měla preméru v Ženevě. | Foto: Škoda Auto

Ženeva - Společně například také s Audi A1, Volkswagenem Touareg a dašími novinkami největší evropské automobilky se v rámci společenského večera koncernu Volkswagen představily také zatím nejrychlejší fabie v historii.

Oproti minulé generaci fabie RS bude tentokrát tento vůz pohánět benzinový motor. Jedná se o agregát o objemu 1,4 litru, který je ovšem dvojitě přeplňovaný a díky tomu dosahuje výkonu 180 koní. Pro srovnání o třídu větší automobil Škoda octavia RS má jen o dvacet koní více.

Novinkou je také to, že k dostání budou v této verzi obě karosérie. Tedy, jak hatchback, tak kombi. Zajímavé je, že díky lepší aerodynamice, bude Fabia Combi RS dosahovat o dva kilometry v hodině vyšší maximální rychlost než "krátká" verze. Na německé dálnici ji bude možné rozjet až na 226 km/hod.

Na stokilometrou rychlost se tyto vozy z klidu rozjedou za 7,3 sekund. Škodovka uvádí, že kombinovaná spotřeba by měla být jen 6,4 l/100 km.

Od běžných fabií se verze RS budou pochopitelně odlišovat i opticky. Poznat je bude možné díky odlišnému přednímu i zadnímu nárazníku. Ten zadní navíc obsahuje i difuzor. Brzdové třmeny jsou stejně jako u octavie RS červeně lakované. Auto má také výrazně zatmavená boční skla.

Uvnitř vlastníci fabií RS naleznou sportovní sedadla a tříramenný sportovní volant. Pedály jsou z ušlechtilé oceli.

Jízdním vlastnostem a bezpečí napomáhá řada elektronických prvků. Sériově je například namontován stabilizační systém ESP a rychlejší průjezdy zatáček umožní fukce XDS, která při průjezdu zatáčkou elektronicky přibrzdí přední vnitřní kolo. To pak zvýší točivý moment na vnějším předním kole.

Podle mluvčího automobilky Evžena Krauskopfa se obě verze Fabie RS začnou prodávat v létě. "Cena zatím nebyla stanovena," dodal Krauskopf.

 

Právě se děje

Další zprávy