British Airways ve ztrátě. Ale menší než se čekalo

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 2. 2010 14:48
Z nejhoršího ale britská letecká společnost rozhodně není
Foto: Reuters

Londýn - Britské aerolinie zveřejnily své nejnovější ekonomické výsledky za poslední čtvrtletí minulého fiskálního roku, které skončilo v prosinci. Hospodaření British Airways se ocitlo ve ztrátě 50 milionů liber, což je méně, než předpovídala většina analytiků.

Vezmeme-li navíc v potaz stejné období roku 2008, kdy ostrovní letecký dopravce prodělal 122 milionů liber, můžeme čerstvé výsledky označit za částečný úspěch. 

Vedení se snaží společnost restrukturalizovat, tím zefektivňovat provoz a snižovat náklady. V konečném důsledku by měl podnik začít díky restrukturalizaci brzy opět začít prosperovat.

„Provozní náklady se podařilo srazit o 10,5 procent. To ukazuje, že jsme se rychle přizpůsobili novým podmínkám na trhu, který se v důsledků globální ekonomické recese přeměnil," řekl pro server BBC Willie Walsh, generální ředitel Briských aerolinií.

Na druhou stranu v devítiměsíčním měřítku si British Airways loni, kdy skončily ve ztrátě 342 milionů liber, oproti stejnému období roku 2008 výrazně pohoršily. Tehdy totiž prodělaly jen 70 milionů liber.

„Stále čekáme, že se letos ocitneme v rekordní ztrátě, ale permanentní strukturální změny na všech úrovní společnosti přinesou své ovoce a British Airways budou opět ziskové," slibuje jejich výkonný ředitel British Airways.

Napjaté vztahy se zaměstnanci

K restrukturalizaci navíc nevyhnutelně patří nepopulární propouštění a snižování mezd, což je důvodem napjatých vztahů se zaměstnanci, kteří prakticky od Vánoc vyhrožují stávkou. Britský soud sice palubnímu personálu stávku během vánočního období zakázal, ale její hrozba byla obnovena hned po vánocích.

Nyní probíhá hlasování dvanácti tisíc členů palubního personálu o případném vstupu do stávky. Podle zaměstnanců by další propouštění ohrozilo životy pasažérů. Hlasování o případném vstupu do stávky potrvá do 22. února. Protesty pak začnou nejdříve 1. března. Odboráři ale slibují, že by omezení leteckého provozu nemělo nastat během velikonoc.

 

Právě se děje

Další zprávy