Už platíte 20 950 Kč. Stát teď chce za auto další daň

Radek Pecák Radek Pecák
20. 1. 2010 7:30
Ministerstvo financí zvažuje zavedení silniční daně pro všechna osobní auta
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - Představte si 22 450 korun, tedy skoro průměrný měsíční plat v Česku. Tolik dostane stát za rok díky různým daním za to, že auto vůbec máte, že s ním jezdíte - a také, že občas nejezdíte.

Každý majitel fabie, nejčastějšího auta na tuzemských silnicích, odvede státu za rok 20 950 korun, jak vyplývá ze souhrnného propočtu Aktuálně.cz, do kterého jsme zahrnuli spotřební daň z benzínu, DPH i další poplatky spojené s provozem auta (viz infobox).

A pokud ministerstvo financí prosadí svůj nejnovější nápad zavést také u osobních aut silniční daň (až 1500 korun), zvedne se odvod do státní pokladny o dalších zhruba pět procent na zmíněných 22 450 korun.

Za čtrnáct let (což je průměrné staří auta v Česku) tak stát na daních dostane tolik, kolik vás stojí nový vůz - například zmíněná fabie za 300 000 korun.

Čím větší a dražší auto, tím vyšší jsou odvody státu. Víc se platí nejen při nákupu auta i v servisech, tedy všude, kde v ceně počítají s DPH.

Stát zkoumá novinku: daň pro všechny

Ministerstvo financí nyní zkoumá návrh, že by silniční daň platili i lidé, kteří se svými vozy nepodnikají, jak uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko v Hospodářských novinách. Jde o tisícovku až patnáct stovek za rok v závislosti na objemu motoru vozidla.

Modelový příklad fabia 1,4

  • Pořizovací cena 300 000 korun
  • Vůz ročně najezdí 10 000 kilometrů
  • V provozu bude 14 let (to je průměrné stáří aut v ČR)
  • Nikdy nehavaroval, nepotřeboval závažnější opravy
  • Při výpočtech jsme vycházeli ze současných sazeb daní i cen
  • Nepočítali jsme náklady za myčku, náplně do ostřikovačů, doplňky, střešní nosiče, potahy apod.

Ale daně za auto odvádíte už nyní, i když mnohdy se jako daň neoznačují.

Když si koupíte nové auto, budete mít nejspíše dobrou náladu. Stejně dobrou náladu ovšem budou mít na ministerstvu financí, protože po zaplacení ceny za fabii hned do státní pokladny přiteče 60 000 Kč (DPH). Dalších 800 korun necháte ještě státním úředníkům za přihlášení auta do provozu.

Nejvíce z benzinu a nafty

Každý litr pohonné hmoty, který motor vašeho auta spotřebuje pro svůj provoz, přinese státu šest korun DPH a 13 korun spotřební daně. Předpokládejme, že ročně najezdíte 10 000 kilometrů při průměrné spotřebě 7 litrů na 100 km. Litrů tedy celkem bude 700. Pokud benzin do naší fabie stojí 30 Kč, pak za čtrnáct let životnosti auta to ministerstvu financí "hodí" 186 200 Kč za každý vůz.

Každé i sebekvalitněji vyrobené a ošetřované auto musí občas do servisu, minimálně jednou ročně na výměnu oleje v motoru a filtru. Pro zjednodušení jsme roční náklady za dobu provozu auta zprůměrovali na roční částku 5000 Kč. Do ní jsou započteny i náklady na pořízení jedné sady letních a dvou sad zimních pneumatik. Celkové náklady za dobu životnosti auta jsou tak 70 000 Kč a z toho státu spadne do klína 14000.

Povinné ručení na fabii vyjde také zhruba na pět tisíc Kč za rok. Tady jsou proto počty stejné jako v případě servisu. Z DPH připadne státu 14 000 Kč.

Dálniční známka je také výdaj, bez kterého se většina motoristů v současné době neobejde. Stát za ni získá 14x dvanáct set, tedy celkem 16 800 Kč.

A občas se musí na STK

Během svého čtrnáctiletého věku musí auto absolvovat minimálně 5x kontrolu ve Stanici technické kontroly a zkušebně emisí. To stojí pokaždé příbližně patnáct set korun, takže další příděl z DPH je pro stát za celou životnost vozu 1500 Kč.

Do našeho výpočtu jsme nezahrnuli drobnosti: dodatečnou výbavu auta (koberce, potahy, vodu do ostřikovačů). I v jejich ceně, když je kupujete, je už započtená DPH.

Foto: Nokian
Čtěte podrobněji:
Zdražování benzinu zatím skončilo. A brzy prý zlevní
ČOI vypsala zakázku na rozbor paliv, už podle zákona
Změny povinné výbavy: Úlevy už teď, povinnosti později
Zrušení knihy jízd? Pro plátce DPH předčasná radost
 

Právě se děje

Další zprávy