Stát uvažuje o dani za auto. Až 1500 korun od každého

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem, ČTK
19. 1. 2010 11:25
Stát by si přilepšil o pět miliard, uvádí ministerstvo financí
Hostivice, běžné dopoledne pracovního dne. Od příštího týdne by všechna tranzitní doprava měla centrum míjet.
Hostivice, běžné dopoledne pracovního dne. Od příštího týdne by všechna tranzitní doprava měla centrum míjet. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo financí zvažuje zavedení silniční daně i pro řadové řidiče. Píší to dnešní Hospodářské noviny.

Výše daně, tak jak ji promýšlí náměstek ministra Peter Chrenko, by se měla odvíjet od obsahu motoru vozidla, a výnosy, které se odhadují zhruba na pět miliard korun, by putovaly do fondu na výstavbu silnic a dálnic.

Platili bychom 1000-1500 korun

"Řidiči by podle kubatury vozidla odváděli do rozpočtu tisíc až patnáct set korun," citovaly HN Chrenka. "Návrh je v současné době jen pracovní verzí pana náměstka, zatím ještě nebyl ani na poradě ministra," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle něho tak není vůbec jisté, zda bude návrh uveden do praxe.

V současné době již silniční daň platí firmy a živnostníci, kteří vozidlo využívají k podnikání.

Stát chce od motoristů čím dál více

Vlastnictví a provozování osobního auta je v Česku i tak rok od roku dražší. Vinou zvýšení DPH o jeden procentní bod a také spotřební daně musíme u benzinových pump platit od prvního ledna přiblížně o korunu a padesát haléřů více, zdražení se pochopitelně týká i servisních služeb, náhradních dílů a podobně.

Nejpozději na konci ledna také budeme muset koupit novou dálniční známku. Ta je přitom hned o dvě stokoruny dražší než ta loňská.

Silniční daň pro všechny je součástí Chrenkova balíčku, v rámci kterého by stát od příštího roku mohl vybrat až o dvě desítky miliard korun více než letos. Kromě toho navrhuje sjednotit sazbu daně z přidané hodnoty na 18 procentech. Posvítit si chce také na velký počet výjimek u daní z příjmů.

 

Právě se děje

Další zprávy