Fico ustoupil dopravcům. Pozastavil vybírání mýtného

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem
11. 1. 2010 18:23
Vláda také rozhodla o snížení spotřební daně
Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico učinil první ústupek stávkujícím dopravcům. Kamiony a autobusy nebudou na Slovensku do konce ledna platit mýto za jízdu po silnicích 1. třídy, oznámil dnes. 

Zároveň přislíbil snížení spotřební daně za naftu o devět eurocentů na litr. Informoval o tom server sme.sk.

Dopravci protestují proti elektronickému výběru mýtného, z jehož výší a způsobem vybírání se nechtějí smířit. Už kvůli tomu blokovali od čtvrtka části Bratislavy a Košic.

Po dnešních ústupcích premiéra další blokády odvolali.

Plán na snížení spotřební daně Fico oznámil po dnešním jednání se zástupci zaměstnavatelů, odborářů, dopravců, ministerstva dopravy a rezortu financí.

"Je tu návrh, který budeme realizovat v krátkém čase, abychom snížili spotřební daň za naftu ze současných 0,481 eura za litr, na 0,391 za litr. To by v praxi znamenalo, že by cena nafty klesla  ze současných 1,14 na 1,01 eura za litr," řekl Fico.

Výše zmíněnou změnou spotřební daně přijde podle Fica slovenský státní rozpočet o zhruba sto milionů eur. Tuto ztrátu chce vláda kompenzovat snížením počtu ministerstev ze současných šestnácti na čtrnáct. Šetřit by měla i sama vláda tak, aby snížení daně nezvýšilo slovenský deficit.

 

Právě se děje

Další zprávy