ČOI vypsala zakázku na rozbor paliv, už podle zákona

Petr Kučera Petr Kučera
8. 1. 2010 12:05
Dosavadní stav nebyl v souladu se zákonem o veřejných zakázkách

Praha - Česká obchodní inspekce vypsala veřejnou zakázku na rozbory pohonných hmot odebíraných u čerpacích stanic. Dosavadní smlouva se soukromou společností Ústav paliv a maziv, uzavřená v roce 2001 a poté prodlužovaná jen formou dodatků, totiž není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Zájemci se mohou hlásit do 1. března. Vítězná firma uzavře s ČOI smlouvu na pět let. Předpokládaná cena zakázky je 85,7 milionů korun bez DPH.

"Dosavadní rozbory probíhají na základě veřejné obchodní soutěže, která proběhla ještě před mým nástupem do funkce. Smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou," říká  ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová. "Uvědomujeme si povinnost uzavírat smlouvy na dobu určitou, a proto v tomto ohledu připravujeme kroky k nápravě," slíbila už vloni v září poté, co na případ upozornil online deník Aktuálně.cz.

V souvislosti s kontrolami pohonných hmot je ČOI také dlouhodobě kritizována za to, že nechce zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž při kontrole odebrala nekvalitní paliva. Navíc vloni - přes zvyšující se počet nekvalitních pohonných hmot - výrazně omezila počet kontrol.

Kontrol bude víc než teď

Ministerstvo průmyslu a obchodu už ale připravuje novou vyhlášku, podle níž bude muset Česká obchodní inspekce nejpozději od roku 2011 odebírat více vzorků pohonných hmot při kontrolách čerpacích stanic. Častější kontroly pohonných hmot musí Česko zavést do konce roku 2010, aby splnilo příslušné směrnice Evropské unie.

Podle dosavadních předpisů musí Česká obchodní inspekce provést ročně alespoň 1800 odběrů pohonných hmot (zejména benzinu a nafty). Nová vyhláška, jejíž návrh má online deník Aktuálně.cz k dispozici, zvýší toto minimum na 2300 odběrů. Připočteme-li k benzinu, naftě a biopalivům také vzorky kapalných ropných plynů, stlačeného zemního plynu a ethanolu E85, činí nové minimum dokonce 2650 odběrů.

Před dvacet milionů korun ročně

"V současnosti platíme za rozbory pohonných hmot zhruba 21 milionů korun ročně," upřesňuje Příhodová. Externí firma provádí pouze rozbory, zatímco odběry u čerpacích stanic zajišťují přímo inspektoři ČOI (a zapečetěné je pak převážejí do laboratoře).

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, byla původně roční smlouva s Ústavem paliv a maziv prodlužována jen formou dodatků, přičemž prý postupně došlo k výraznému zvýšení původní ceny za rozbory pohonných hmot.

Prodlužování formou každoročních dodatků potvrzuje i Příhodová. Cenu podle ní nelze jednoduše porovnat, protože závisela na požadovaném zaměření kontrol v daném roce a jejich množství. "Pokud odebereme větší množství vzorků, může nám Ústav paliv a maziv poskytnout slevu," vysvětluje.

Šlo by to levněji? Ukáže až soutěž

Nejmenovaný zdroj z konkurenční petrochemické laboratoře tvrdí, že se ještě za starého vedení ČOI (tedy před dubnem 2007) pokusil nabídnout levnější variantu, ale kvůli absenci veřejné soutěže neuspěl.

Současná ředitelka ČOI Jana Příhodová říká, že existence více možných nabídek je právě jedním z důvodů, proč teď inspekce vypisuje novou soutěž.

Deník Aktuálně.cz oslovil dvě náhodně vybrané petrochemické laboratoře. "Dokázali bychom rozbory dělat rychleji, i když třeba jen na úrovni krajů," říká vedoucí jedné z nich. Do případné uzávěrky nové soutěže však nechce být jmenován. Naznačuje nicméně, že právě nutnost převážet vzorky do Prahy nahrává i podvodníkům s pohonnými hmotami, kteří mezitím (do výsledku či zveřejnění kontroly) stačí zásobní nádrže vyměnit.

Příhodová však namítá, že urychlení rozborů pravděpodobně nebude možné jak kvůli stanoveným parametrům rozboru, tak kvůli následným právním náležitostem (sepsání protokolu, povinnost informovat o výsledku kontroly provozovatele čerpací stanice a podobně).

Podle ředitelky ČOI navíc nelze zakázku v současné době dělit, tedy aby například rozbory zajišťovalo více firem v různých regionech. "Podmínky rozboru musí být garantované a jednotné, zkušebna musí být certifikovaná," dodává.

Také druhá oslovená laboratoř prý dokáže nabídnout levnější rozbory. "Cena závisí na mnoha faktorech, nicméně myslím, že bychom to určitě zvládli levněji než současný partner ČOI," potvrzuje Vlastimil Urbánek, vedoucí oddělení geochemie společnosti MND.

 

Právě se děje

Další zprávy