Ed na prosby neslyší, Saab chce zachránit šéf formule

Tomáš Fránek
8. 1. 2010 9:35
Na poslední chvíli chtějí Saab i investoři ze Švédska, podle vlády ale nemají peníze
GM pomalu posílá Saab do historie.
GM pomalu posílá Saab do historie. | Foto: Reuters

Detroit - Generální ředitel americké automobilky Ed Whitacre už nevěří v uzavření dohody, která by zachránila švédskou společnost Saab.

Whitacre to řekl i přesto, že ještě zbývá několik hodin na to, aby zájemci o Saab mohli poslat svoje nabídky. „GM pokračuje v ukončování činnosti Saabu," uvedl Whitacre.

Saab by se tak v případě naplnění slov generálního ředitele stal první známou automobilkou, kterou by krize zničila úplně.

Právě na generálního ředitele směřovaly v poslední dnech desítky mailů od příznivců značky Saab, kteří žádaly o to, aby americký koncern švédskou firmu přece jen prodal. Nebudeme kupovat další auto od GM, pokud zabije Saab, je napsáno na nově vytvořeném serveru www.iwontbuyfromgm.com.  Svůj komentář už proti konci Saabu na serveru připojily tisíce lidí.

"Buď můžete Saab pohřbít a nadělat si tak hromadu výdajů a špatné publicity nebo můžete prodat, cítit se líp a nejspíš získat něco peněz. Tohle by opravdu nemělo být těžké vymyslet. Nebuďte hrabiví. Nedávejte si laťku moc vysoko. Udělejte obchod, který udělat můžete," napsal podle českého serveru Saabinfo a překladu Martina Štěpánka v dopise generálnímu řediteli GM muž pod přezdívkou Swade. Ten provozuje největší webovou stránku o autech Saab.

O Saab přitom na poslední chvíli projevily zájem dvě neznámé švédské skupiny a také Bernie Ecclestone, který vede závody Formule 1., Ten se dohodl s lucemburskou investiční firmou Genii Capital a poslal GM svoji nabídku. Ta využívá podnikatelského plánu malého švédského výrobce luxusních vozů Koenigsegg, který se z jednání o koupi Saabu v listopadu stáhl.

Švédský deník Dagens Industri citoval švédského státního tajemníka ministerstva obchodu a průmyslu Jörana Hägglunda, který uvedl, že skupiny stihnou nabídky podat do čtvrtečního termínu, byť ani jedna nebyla schopna prokázat potřebné finanční prostředky. "Od 18. prosince jsme v kontaktu s několika různými subjekty, z nichž tři jsou ze Švédska," řekl Hägglund deníku.

Svoji nabídku slíbil  GM předložit také nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars.  "Pokračujeme s GM v konstruktivním dialogu o akvizici Saabu. Věříme, že značka Saab má dostatek potenciálu, a rádi bychom uzavřeli dohodu co nejdříve," uvedl šéf Spyker ve firemním sdělení.

 GM nabídky nehodnotí. "GM nadále přijímá a hodnotí návrhy na Saab. Považujeme jakékoli diskuse za důvěrné a o podrobnostech nebudeme mluvit, dokud nebude dosaženo rozhodnutí," uvedla GM v oficiálním prohlášení.

GM už rozhodla, že ukončí výrobu vozů značky Saturn. Nejasný je zatím také osud značky Hummer, tu by měli získat Číňané.

 

Právě se děje

Další zprávy