Slovenští dopravci protestují proti mýtnému

jem
4. 1. 2010 12:01
Dopravci mají údajně silnou podporu všech motoristů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bratislava - Na zhruba stovce slovenských čerpacích stanic dnes zahájili protest malí a střední dopravci. Nelíbí se jim systém mýtného, který začal na Slovensku platit 1. ledna. Dopravci sbírají podpisy pod petice a prý mají silnou podporu.

Kromě mýtného se dopravcům nelíbí výše spotřební daně za pohonné hmoty a požadují rovněž označení zpoplatněných úseků silnic dopravními značkami.

Dopravci tvrdí, že systém mýtného nefunguje dobře. Problémy jsou prý mimo jiné s dobíjením palivových karet. Na další problém prý upozorňují zejména čeští dopravci.

"Dopravci hlavně z České republiky nám hlásili, že když si pomocí internetové stránky elektronického mýtného v rámci kalkulačky spočítali, kolik budou platit, tak zjistili, že ta čísla jsou zcela nepřesná," dodal Jaroslav Polaček.

Podle organizátorů mají protestující dopravci podporu i mezi ostatními motoristy.

"Ti, které naši aktivisté a sympatizanti oslovují, tak ti to bez problémů okamžitě podepisují," dodal podle ČTK jeden z organizátorů protestních akcí Jaroslav Polaček. Některé čerpací stanice ale museli podle Polačka dopravci po výzvě majitelů benzínových pump opustit. 

 

Právě se děje

Další zprávy