Žebříček nejspolehlivějších aut: vítězí Němci a Japonci

Radek Pecák, spolupracovník redakce
17. 12. 2009 12:45
Vítězem je Porsche 911, škodovky si mírně pohoršily
"Je to klukovský sen," opakuje krédo snad všech současných i budoucích majitelů Porsche jeden mladý spolumajitel nejmenované firmy dodávající součástky pro automobilový průmysl. "Chci ho už kvůli tomu znaku na volantu," dodává po záplavě encyklopedických znalostí z historie vozu.
"Je to klukovský sen," opakuje krédo snad všech současných i budoucích majitelů Porsche jeden mladý spolumajitel nejmenované firmy dodávající součástky pro automobilový průmysl. "Chci ho už kvůli tomu znaku na volantu," dodává po záplavě encyklopedických znalostí z historie vozu. | Foto: Karel Toman

Praha - Pokud kupujete ojeté auto, nejmenší riziko toho, že koupíte polovrak, do něhož budete muset investovat horentní částky, podstupujete u Porsche 911.

Vyplývá to z poslední statistiky výsledků technických kontrol ve stanicích provozovaných v Německu firmou TÜV, které byly dnes souběžně zveřejněny v Berlíně a v Praze. Žebříček zahrnuje výsledky ze 7,5 milionů technických prohlídek celkem 208 nejrozšířenějších modelů aut. Sledují se ojetiny ve věku od 2 až do 11 let.

Velkou pravděpodobnost, že do vlastnictví získali vcelku spolehlivé auto, mají také kupci ojetých Mazd 2 a 3, Toyoty RAV 4 či Subaru Forester.

KIA Carnival, spolehlivě nespolehlivá

Na opačném konci žebříčku, tedy na místech náležejících vozům s největším procentem závad zjištěných během technické kontroly, je prakticky ve všech věkových kategoriích KIA Carnival.

"Obecně lze říci, že na špičce žebříčku spolehlivosti jsou stále automobily vyrobené v Německu, či v Japonsku," řekl Günter Dettelmann z TÜV SÜD Auto Service GmbH.

Naopak pravděpodobnost, že při koupi ojetiny narazíte na nespolehlivý vůz, se obvykle dosti zvětšuje, pokud máte vyhlídnutý vůz francouzské, korejské či americké automobilky.

Proto se společně s KIA Carnival mezi nejporuchovějšími vozy objevuje Renault Laguna, Peugeot 407, KIA PIcanto, Hyundai Atos, Chrysler y PT Cruiser a Voyager.

Nová auta za 189 tisíc? Do Česka pronikají čínské levné vozy - podívejte se

Trochu překvapivě se ovšem můžete spálit i v případě koupě ojetých luxusních a prestižních aut. Na samém spodku žebříčku spolehlivosti v kategorii dvou a tříletých aut je totiž například i Mercedes třídy E, Alfa Romeo 159 či BMW X5.

Škodovky si pohoršily

Škodovky si letos v žebříčcích mírně pohoršily a většinou (v případě octavie a fabie druhé generace) se pohybují těsně za čárou označující průměrné procento závad.

Jak Fabia, tak Octavia jsou na tom počtem závad velmi podobně. Jen mezi dvou až tříletými ojetinami je na tom Fabia II výrazně lépe než octavia a dostala se mezi nadprůměrně spolehlivá auta.

Nejlepšího umístění z aut vyráběných na území ČR dosáhla Toyota Aygo z Kolína. V kategorii 2-3 letých vozů obsadila výrazně nadprůměrné 13. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy