Aerolinky příští rok přijdou o 5,6 miliard USD

jem
15. 12. 2009 13:22
Přestože pasažéřů přibývá, zůstane letecký přeprava v útlumu i příští rok
Letiště Princezny Juliany, ostrov Svatý Martin, Karibské moře . Největším problémem tohoto letiště je délka jeho přistávací dráhy, která je činí pouhých 2,180 metrů. Tato délka je standartně dostačující pouze pro malé a střední letouny. Přesto je toto letiště druhé nejrušnější v této oblasti Karibiku a přistávají zde i tak obří letadla jako Boeing 747 nebo Airbus A340, které při vzletu nebo přistání létají těsně nad plotem oddělujícím přistávací dráhu od nedaleké pláže.
Letiště Princezny Juliany, ostrov Svatý Martin, Karibské moře . Největším problémem tohoto letiště je délka jeho přistávací dráhy, která je činí pouhých 2,180 metrů. Tato délka je standartně dostačující pouze pro malé a střední letouny. Přesto je toto letiště druhé nejrušnější v této oblasti Karibiku a přistávají zde i tak obří letadla jako Boeing 747 nebo Airbus A340, které při vzletu nebo přistání létají těsně nad plotem oddělujícím přistávací dráhu od nedaleké pláže. | Foto: Aktuálně.cz

Ženeva - Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu (IATA) zvýšilo odhad ztrát leteckých dopravců v příštím roce z původních 3,8 na 5,6 miliard dolarů. Na vině jsou pokračující pokles zákazníků a zvyšující se náklady.

Jde ale o zlepšení, protože letos dopravci vykáží rekordní ztrátu ve výši jedenácti miliard dolarů. Vyplývá to z dnes zveřejněné prognózy IATA. Od roku 2000 se tak letos celkové ztráty vyšplhají na 49,1 dolarů.

"Nejhorší máme pravděpodobně za sebou. Na rok 2010 se některé důležité statistiky pohnuly správným směrem," uvedl ředitel IATA Giovanni Bisignani. "Ale náklady na pohonné hmoty rostou a výnosnost je nadále katastrofická," dodal podle ČTK.  

Aerolinky zůstanou v globálním měřítku ztrátové i přesto, že IATA očekává v příštím roce zvýšení příjmů leteckých společností o 4,9 procent. Rovněž cestujících by mělo přibýt a to o 4,5 procenta na 2,28 miliard pasažérů. Zboží by mělo být v příštím roce přepraveno 37,7 milionů tun, což je o sedmprocenta více, než letos, kdy klesla poptávka po nákladní letecké přepravě o třináct procentních bodů.

Průměrná cena ropy Brent by v příštím roce podle odhadů IATA měla činit 75 dolarů za barel, zvýší se tak z letošních 61,8 dolaru za barel. Náklady na pohonné hmoty budou činit zhruba 26 procent celkových provozních nákladů, letos mají činit zhruba 32 procent.

Evropské aerolinky ztratí v roce 2010 ze všech nejvíce. Podle IATA 2,5 miliard, což je ale proti 3,5 miliardám v tomto roce, alespoň mírně optimističtější výsledek. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu zastřešuje 230 leteckých společností, kteří se na letecké dopravě ve světě podílejí 93 procenty. 

 

Právě se děje

Další zprávy