SkyEurope má málo majetku, konkurz možná nebude

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2009 11:35
Pokud soud konkurz zruší, věřitelé nedostanou peníze.
Konec přišel ze dne na den. SkyEurope prodávala levné letenky do poslední chvíle. Mezi lidmi jich zůstalo 280 tisíc.
Konec přišel ze dne na den. SkyEurope prodávala levné letenky do poslední chvíle. Mezi lidmi jich zůstalo 280 tisíc. | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Konkurz na zkrachovalé slovenské aerolinky SkyEurope možná nakonec vůbec neproběhne. Informovala o tom ČTK s odvoláním na konkurzního správce Ľubomíra Bugáně.

Ten soudu navrhl zrušení konkurzu z důvodu nedostatečného majetku firmy. Soud by podle něj mohl rozhodnout ještě do konce roku. Pro ty, kterým SkyEurope dluží peníze by to znamenalo, že se vrácení dlužné částky nedočkají. A takových lidí jsou tisíce.

Správce zveřejnil v obchodním věstníku soupis majetku zkrachovalých aerolinek v hodnotě 5,69 milionu eur, tedy v přepočtu 146,5 milionu korun. Tato částka však nedosahuje ani takové výše, aby pokryla náklady konkurzu.

"Soud by měl konkurz zrušit, jestliže náklady konkurzu převyšují hodnotu pohledávek proti podstatě," řekl ČTK Bugáň.

Jaké výše přesně dosahují dluhy společnosti, zatím není jasné, správce konečný soupis pohledávek dokončí v nejbližších dnech. Velkou část z nich však budou tvořit náklady na mzdy a odstupné pro 500 zaměstnanců, kteří ve firmě pracovali v době jejího krachu.

Další velkou část pohledávek tvoří dluhy za nepoužité letenky, kterých mezi lidmi zůstalo 280 tisíc.

Nízkonákladové aerolinky se potýkaly se ztrátami po většinu doby své existence. Letos na jaře požádaly o ochranu před věřiteli, ve stejné době zůstalo na pařížském letišti stát zadržené letadlo kvůli neuhrazených letištním poplatkům.

Definitivní krach přišel na začátku září, kdy SkyEurope přestaly poskytovat služby. Peníze těm, kdo letenky koupili přes internet a platili kartou, vrací banky.

 

Právě se děje

Další zprávy