Šrotovné zvedlo prodej aut v Evropě v listopadu o 26,6%

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2009 10:18
Nové členské státy EU zaostávaly za těmi starými. Kvůli šrotovnému.
Šrotovné v Německu skončilo, v dalších zemích doběhne s koncem roku.
Šrotovné v Německu skončilo, v dalších zemích doběhne s koncem roku. | Foto: Reuters

Brusel - O více než čtvrtinu poslalo šrotovné vzhůru prodej nových aut v Evropě za listopad. Před rokem ve stejném měsíci přitom trh o 25, 8 procenta klesal. Uvedla to Asociace evropských výrobců automobilů.

Podle jejích údajů vzrostl prodej aut v listopadu o 26, 6 procenta, což představuje 1 182 082 nově registrovaných vozů.

Vzhledem k tomu, že západní část Evropy si připsala dokonce 30,6 procenta navíc, zatímco prodej v nových členských státech Evropské unie poklesl o 16,7 procenta, připisují výrobci tento vývoj jednoznačně vlivu šrotovného.

Celková čísla od ledna do listopadu však nejsou tak optimistická. Trh pocítil pokles o 2,8 procenta, především v důsledku masivního poklesu poptávky v nových členských státech Unie. Podle asociace prodeje v západní Evropě za jedenáct měsíců poklesly pouze o 0,7 procenta, zatímco nové členské státy prodaly o 27,4 procenta méně.

Šrotovné, jehož efekt je na prodejích v západní části Evropy tak patrný, ale v největší evropské ekonomice, tedy v Německu, už skončilo. V dalších státech pak doběhne se začátkem příštího roku.

Česko si vedlo dobře, Polsko bylo stabilní

Kromě České republiky a Slovinska se v listopadu nikde neprodalo víc nových aut, polský trh zůstal na stejné úrovni jako loni. Všechny ostatní státy však pocítily odliv zájmu od 23,9 procenta na Slovensku až po 84,9 procenta v Lotyšsku.

Za jedenáct měsíců se do kladných čísel o prodeji dostala jen Česká republika a Slovensko, jejichž trhy rostly přibližně o 10 procent. Polsko zůstalo největším trhem z nových členských států a udrželo si půlprocentní růst. Na místo třetího největšího trhu s auty mezi nováčky v Unii se zařadilo Rumunsko. A to navzdory tomu, že se tam prodalo o 60,7 procenta méně nových aut.


 

Právě se děje

Další zprávy