Napětí v Hyundai stoupá, odbory mluví o stávce

Tomáš Fránek
12. 12. 2009 7:16
Firma sice zrušila povinné přesčasy, odbory jsou ale stále v pohotovosti
Bouřlivá situace v nošovické továrně se uklidňuje jen pomalu.
Bouřlivá situace v nošovické továrně se uklidňuje jen pomalu. | Foto: Radek Pecák

Nošovice - Automobilka Hyundai sice zrušila povinné přesčasy, které vedly k divoké stávce a vyhlášení stávkové pohotovosti, odbory ale už ale mluví o tom, že se stávka ve firmě přiblížila.

Dnešní odpolední jednání totiž nevedlo k žádnému výsledku, situace se podle odborů dál vyostřila.

Jednání předcházely dvě události, vedení firmy zrušilo přesčasy a podle odborů chce ale vedení trestat ty, kteří se na začátku prosince divoké stávky proti přesčasům zúčastnili.

Stávka se přiblížila

"Zdravím všechny zaměstnance, je třeba rychle jednat. Zaměstnavatel nepřistoupil na naše požadavky, chce potrestat zaměstnance, kteří zastavili výrobu 2. 12. 09. Prosím o největší podporu v podpisech na formulářích. Pokud se spojíme teď, už nás nikdo nikdy nerozdělí. Už jen pro podpoření dobré věci a ukončení tyranie ve firmě," napsal šéf odborů ve firmě Radek Kuchař.

Podle odborů firma neustoupila ani na jednáníé, odboráři z něj proto odešli. Stávka se tak podle nich přiblížila. "Firma chce stíhat zaměstnance, kteří minulý týden přerušili výrobu. Nechová se korektně. Dělá všechno pro to, aby nahlodala jednotu lidí," řekl po jednání Středula. Podle něj se tak zvyšuje hrozba vyhlášení stávky. "Nyní bych to viděl tak na 75 procent," doplnil.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk ČTK po jednání řekl, že odboráři schůzku opustili při projednávání hned prvního bodu. Situace kolem vyjednávání s odbory se ale podle něho nevyostřila. "Najednou nám oznámili, že musejí jít. Důvody odchodu nám nesdělili. Proto jsme nestihli probrat ani jeden bod," uvedl.

Zrušení přesčasů potvrdil mluvčí automobilky Vaněk už včera. Vedení firmy se chce dohodnout jenom na jednu sobotní směnu. "Nemůžeme rezignovat na náš výrobní plán, ten je zásadní, proto byl navržen dobrovolný přesčas v sobotu 19. prosince s tím, že by se udělaly dvě směny," řekl Vaněk.

Ten potvrdil, že vedení firmy už zrušení přesčasů projednalo. "Vzhledem k tomu, že přesčasy byly nejurgentnějším a nejpalčivějším bodem z hlediska připomínek a stížností odborářů i protestujících zaměstnanců, co minulý týden živelně zastavili výrobu, tak vedení včera odpoledne rozhodlo s okamžitou platností o zrušení veškerých přesčasů na měsíc prosinec," uvedl Vaněk

Firma navíc zaměstnancům, kteří odpracují sobotní směnu, nabídla bonus 400 korun.

Nekoupí si nás

Odbory ale nadšené nejsou. "Myslí si, že si lidi koupí nějakým čtyřstovkovým bonusem, jídlem za 25 korun a dopravou, kterou používá tak 30 procent lidí, ostatní jezdí auty, a těm nic nedají, není to podivné," uvedl na stránkách odborů další jejich zástupce Zdeněk Ševčík. "Jdou na to psychologicky a tváří se, že se vlastně nic nestalo, prostě se snaží zase obejít odbory. Doufám, že se jim to nepodaří," dodal.

Na nucené přesčasy si stěžovaly stovky zaměstnanců Hyundai. Podle nich k nim byli nuceni nátlakem a odpracovali více, než povoloval zákoník práce. V oblasti přesčasů odbory po firmě požadují, aby zmírnila přesčasovou práci na minimum. Navíc za ni chtějí v letošním roce vyplatit odměnu 5000 korun. 

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy