Lidé opět začínají létat. Ruzyni mírně přibylo pasažérů

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2009 11:58
Útlum v letecké dopravě začal na konci loňského roku. Teď údaje o cestujících poprvé stouply
Stále více lidí využívá Prahu jako přestupní místo. Ilustrační foto.
Stále více lidí využívá Prahu jako přestupní místo. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po dlouhém propadu konečně obrácený vývoj. Odeznívání ekonomické recese, která brala lidem chuť cestovat a leteckému průmyslu pasažéry, má důkaz i v Česku. Ruzyňské letiště v listopadu letos poprvé zaznamenalo namísto úbytku přírůstek počtu odbavených cestujících. Informovala o tom ČTK s odvoláním na mluvčí Letiště Praha Evu Krejčí.

Podle ní prošlo Ruzyní v listopadu o dvě procenta více pasažérů než za stejný měsíc před rokem. Na vyrovnání celoročního propadu to však nestačí. Od ledna odbavili na pražském letišti téměř 11 milionů lidí, což je o 9 procent méně než vloni za stejnou dobu.

Nejvíc se počet cestujících propadl v únoru, kdy v porovnání s předchozím rokem ubyla pětina pasažérů.

"Zaznamenáváme, že dochází k postupné stabilizaci situace na trhu, obdobný trend očekáváme i v prosinci. Potěšující je zejména skutečnost, že přibývá lidí, kteří si Prahu vybrali jako přestupní bod. Jejich podíl vzrostl letos o pět procent," řekl generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Kromě faktu, že se letecká doprava pomalu začíná vzpamatovávat z tvrdé rány, kterou jí zasadila krize, je listopadový vývoj počtu odbavených pasažérů i důsledkem nízkých čísel z loňského roku. Propad totiž začal už v říjnu 2008 a od té doby se vývoj nezměnil.


 

Právě se děje

Další zprávy