Po Německu hlásí úspěch šrotovného i Velká Británie

hp
4. 12. 2009 14:01
Prodej aut se v listopadu v Británii meziročně zvýšil o 58 procent
Velká Británie. Ilustrační foto.
Velká Británie. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Po Německu hlásí zvýšení prodeje aut za letošní rok i Velká Británie. Díky šrotovnému vzrostl v listopadu meziročně počet prodaných aut o 58 procent. Obchodníci tak celkem prodali už přes 158 tisíc automobilů.

"Listopadový nárůst registrací nových automobilů odráží pozitivní vliv programu šrotovného, snahu zákazníků vyhnout se lednovému zvýšení daně z přidané hodnoty a velmi obtížné podmínky, jež jsme zažili před rokem," uvedl generální ředitel britského svazu výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT Paul Everit.

Díky vládnímu opatření už prodej aut stoupá pátý měsíc po sobě. Britové si totiž mohou od května požádat o slevu dvou tisíc liber na nákup nového vozu. Musí ho ovšem vyměnit za svůj minimálně jedenáct let starý automobil. Britská vláda už na šrotovné vydala celkem 400 milionů liber. Přibližně stejnou částku pak zaplatili prodejci a výrobci aut.

Před dvěma dny oznámilo nárůst prodeje vozů i Německo, kde se v listopadu prodej meziročně zvedl o 20 procent na přibližně 280 tisíc automobilů. Jak ale upozorňuje analytik společnosti Global Insight Howard Archer, šrotovné zřejmě britskému hospodářství v tak velké míře, jako tomu je v Německu, nepomůže.

"Většina nakupovaných nových automobilů je z dovozu," tvrdí Archer. Podle jeho názoru však díky šrotovnému britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku poroste.

Počet aut vyrobených na britských ostrovech se sice v říjnu meziročně snížil o 6,7 procenta, jedná se ale o nejmírnější pokles za posledních deset měsíců roku. Od ledna do října se výroba vozů propadla o více jak třetinu na přibližně 801 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy