Zaměstnanci Daimleru nechtějí přijít o nový mercedes

Ekonomika Ekonomika
4. 12. 2009 12:41
Daimler chce přesunout výrobu nových Mercedesů C. Zruší tak pracovní místa.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Mercedes-Benz

Sindelfingen - Nechceme omezení výroby, vzkázali svým dnešním protestem zaměstnanci největší továrny koncernu Daimler v německém Sindelfingenu. Asi patnáct tisíc z nich dnes vyšlo do ulic města, aby dali najevo svou nevoli s plánovaným přesunem části výroby mimo svůj největší závod. Informovala o tom ČTK.

Vedení společnosti totiž do pěti let plánuje přesun výroby nové generace Mercedesu třídy C do jiných závodů. Zatímco vedení podniku tvrdí, že to ovlivní pouze 1800 zaměstnanců, závodní rada se bojí, že zaniknou tři tisíce pracovních míst.

Po zastavení výroby nové generace mercedesů třídy C se nadpoloviční většina produkce přesune do továrny v Brémách, pětina do americké Alabamy a desetina do Jihoafrické republiky a Číny.

Generální ředitel Daimleru označil přesun výroby za nezbytný jak ze strategického, tak z ekonomického hlediska. "Rozhodnutí rovněž pomůže v dlouhém období ochránit zaměstnanost na pracovištích v Německu. Německo je a zůstane srdcem naší výrobní sítě," uvedl Dieter Zetsche.

Daimleru už se podařilo překonat nejhlubší krizi a ve třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 56 milionů eur. Ještě druhé čtvrtletí přitom končil se ztrátou.

 

Právě se děje

Další zprávy