Odbory se bouří. Vedení Hyundai přistoupilo na jednání

Tomáš Fránek
4. 12. 2009 14:40
Automobilka zažívá nepokoje kvůli přesčasům
Foto: Radek Pecák

Nošovice - Spory mezi zaměstnanci a vedením korejské automobilky Hyundai se dále vyhrocují. Vedení firmy nejnověji přistoupilo na jednání s odbory ve chvíli, kdy hrozilo vyhlášení stávkové pohotovosti.

Zaměstnanci firmy si hromadně stěžují na nařizování přesčasů, špatné jednání ze strany firmy a šikanu. K pracovníkům Hyundai se navíc přidávají další zaměstnanci dodavatelských firem, už včera se stávkovalo v další korejské společnosti usazené v Nošovicích, firmě Dymos.

Jednat už dnes

Kromě odborů se za pracovníky firmy postavila i zaměstnanecká rada, která vyzvala vedení firmy, aby netrestalo zaměstnance za divokou stávku ve středu večer.

Mluvčí firmy Petr Vaněk ČTK řekl, že vedení je připraveno s odboráři jednat dnes nebo nejpozději v pondělí.

"Jednání bude dneska nebo nejpozději v pondělí. Vypadá to, že by mohlo být ještě dneska. Nejzazší termín je pondělí," uvedl Vaněk. Podle něj musí firma nyní plnit požadavky na dodávky automobilů, proto musí najít řešení, které je přijatelné pro všechny strany.

Firma sice oznámila, že lidé odpracují maximálně šestnáct přesčasových hodin za měsíc, zaměstnanci to ale na svém webu vyvracejí, mluví tam až o 25 hodinách. Firma podle zaměstnanců nařizováním přesčasů maskuje to, že kvůli menšímu odbytu vyrábí výrazně méně aut, než plánovala.

Je zájem o auta?

"Linky jedou zhruba na padesát procent výkonu, dřív jedna směna vyrobila za jeden den přes 500 automobilů. Dnes vyrobí dvě směny za jeden den sotva 600 automobilů. Děláme na sklad," uvedl jeden ze zaměstnanců

Vedení firmy tvrdí, že je vše v pořádku, přesčasy mají uspokojit zvýšenou poptávku po korejských autech a že bude s odboráři jednat. Změny ale nechce dělat rychle, jednání budou podle vedení automobilky dlouhá.

 

 

Právě se děje

Další zprávy