Německé šrotovné zabralo: prodej aut stoupl o čtvrtinu

hp
2. 12. 2009 14:11
Jen v listopadu se v Německu prodalo skoro 280 tisíc aut
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Frankfurt - Šrotovné v Německu zlákalo tamější obyvatele natolik, že prodej vozů v listopadu meziročně stoupl o 20 procent na téměř 280 tisíc.

Od ledna do listopadu celkem prodali němečtí automobiloví obchodníci o pětadvacet procent více, tedy kolem 3,6 milionu aut. Šrotovné v celkové výši pěti miliard eur Německo zavedlo na začátku letošního roku.

Příspěvek dvou a půl tisíc eur dostali na nákup nového vozu lidé, kteří nechali sešrotovat svůj nejméně devět let starý vůz.

"Tato ekologická prémie se nepostarala pouze o zajištění pracovních míst v celém automobilovém sektoru, ale popohnala rovněž kupředu výměnu starých (vozů) za nové a ochranu podnebí," okomentoval vzrůst prodeje v Německu prezident Svazu mezinárodních výrobců automobilů (VDIK) Volker Lange, který údaje za listopad zveřejnil.

Vyhraněné peníze na šrotovné stát vyčerpal už na začátku září, ovšem prodej vozů to ovlivnilo i v dalších měsících. Vozy totiž nedodávají firmy lidem okamžitě, ale s jistým časovým odstupem.

Odborníci VDIK předpokládají, že prodej vozů v Německu letos vystoupá až na 3,8 milionu. Během loňského roku si přitom Němci koupili jen přibližně 3,1 milionu automobilů.

Podle Svazu německého automobilového průmyslu se však v následujícím roce už automobilovým prodejcům tolik dařit nebude. Jeho odborníci předpovídají, že příští rok si lidé v Německu koupí dohromady maximálně tři miliony vozů.

Naopak celosvětový prodej by se podle odborníků měl v příštím roce zvýšit o jedno až tři procenta. Letos se prodej aut ve světě přitom propadl o pět procent.

Šrotovné zavedly ve snaze oživit automobilový trh také například Itálie, Francie, Španělsko, Velká Británie či Slovensko.

 

 

Právě se děje

Další zprávy