Dráhy odškodní jen zpoždění na mezinárodní trati

Ekonomika Ekonomika
1. 12. 2009 17:26
Od čtvrtka platí pravidla odškodňující za zpoždění vlaků. V Česku se týkají jen mezinárodních spojů.
Nově musí dráhy vyjít vstříc vozíčkářům na všech nádražích. I na těch nejzapadlejších. Ilustrační foto.
Nově musí dráhy vyjít vstříc vozíčkářům na všech nádražích. I na těch nejzapadlejších. Ilustrační foto. | Foto: Martin Novák

Praha - Ač evropské nařízení zavádí od čtvrtka povinnou náhradu pro cestující za zpoždění vlaku, těch českých se netýká. Tedy pokud necestují mezinárodní linkou. Pro vnitrostátní dopravu si totiž Česká republika vymohla pětiletý odklad.

V případě zpoždění mezinárodního vlaku o více než 60 minut musí dopravce vrátit cestujícímu čtvrtinu z ceny jízdenky, po dvou hodinách marného čekání už polovinu jízdného. Jak informovala ČTK, u Českých drah mohou lidé žádat o vrácení peněz u kterékoliv mezinárodní pokladny nebo poslat žádost do účtárny v Olomouci.

Odškodnění se však netýká všech případů. Lidé na něj nemají nárok ani u mezinárodních spojů v případě, že zpoždění vzniklo mimo Evropskou unii, zavinila jej stávka, počasí nebo policie a také tehdy, pokud je kompenzace nižší než čtyři eura. O odškodnění nemohou žádat ani ti, kdo o zpoždění věděli od dopravce ještě předtím, než si koupili jízdenku.

Kromě pravidel o odškodňování začnou od čtvrtka platit i nová nařízení týkající se přepravy invalidů. České dráhy je musí být schopné dopravit „z každé stanice do každé stanice". Řada malých nádraží však specifickým potřebám hendikepovaných nejsou přizpůsobena a nemají ani dostatečný personál na zajištění pomoci.

Podle mluvčího Českých drah to společnost napraví tím, že postiženého dopraví autem ze zapadlé vísky do nejbližší stanice, která mu dokáže nástup do vlaku umožnit. Takový cestující ale musí svůj požadavek oznámit drahám dva dny předem.

 

Právě se děje

Další zprávy