AAA Auto hlásí zisk. Ze ztráty jej vytáhly velké škrty

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 11. 2009 11:05
Síti autobazarů prospělo zmenšení na polovic. Zavřela půlku poboček a vydělala 1,6 milionu eur.
Namísto 41 poboček jich má AAA Auto jen 25.
Namísto 41 poboček jich má AAA Auto jen 25. | Foto: AAA Auto

Praha - Zisk namísto ztráty, ale téměř poloviční pokles výnosů vykázala za tři čtvrtletí letošního roku skupina AAA Auto. Konsolidovaný zisk za toto období stoupl na 1,6 milionu eur poté, co vloni za stejné období byla společnost ve ztrátě 8,1 milionu eur. Výnosy však klesly o 46 procent na 128,7 milionu eur.

Na dramatickém propadu výnosů se odrazilo především uzavírání poboček AAA Auto zejména v Maďarsku a Rumunsku. Společnost prošla výraznou restrukturalizací a snížila počet svých poboček ze 41 na 25 a počet zaměstnanců snížila o 50 procent.

Snížení počtu prodejních míst ovlivnilo samozřejmě i počet prodaných aut. Ten i vlivem ekonomické krize poklesl od ledna do září v porovnání s loňským rokem o 20 tisíc kusů na 29 226 aut.

Podle prohlášení společnosti se v Česku dařilo především pobočkám ve stabilnějších oblastech, jako byla Praha nebo střední Čechy. V porovnání s loňským rokem v nich počet prodaných vozů dokonce rostl o jednotky procent. Na vyrovnání poklesu v regionech to však nestačilo.

Za černá čísla ve výsledcích hospodaření podle odborníků vděčí AAA Auto především restrukturalizaci a dalším úsporným opatřením.

"Společnost je tak na cestě dosažení cíle čistého zisku za celý rok 2009. Budoucí hospodaření se bude odvíjet od tempa ekonomického zotavení. Slabá spotřebitelská poptávka se totiž odráží v nižším prodeji ojetých vozů," zhodnotil Milan Vaníček, analytik společnosti Atlantik FT.

 

Právě se děje

Další zprávy