Slovenské banky vyplatily klientům SkyEurope miliony

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 11. 2009 10:57
Tisíce Slováků požádaly banky o vrácení peněz, zatím uspěly stovky z nich.
SkyEurope prodávaly letenky do poslední chvíle.
SkyEurope prodávaly letenky do poslední chvíle. | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Desetitisíce eur už vyplatily slovenské banky lidem, kteří při krachu aerolinek SkyEurope přišli o již zaplacené letenky. Stovky dalších Slováků na vyřízení reklamačního řízení čekají. Informovala o tom ČTK, která situaci zjišťovala přímo u bank.

Banka VÚB již vyřídila 600 z více než 1 300 přijatých stížností. Vyplatila 85 tisíc eur, tedy v přepočtu 2,21 milionu korun. Další žádosti ale stále přicházejí. VÚB slibuje, že většina žádostí o vrácení peněz bude vyřešena do Vánoc. Zároveň ale upozorňuje, že reklamaci mohou lidé podat nejdéle 120 dní od původně plánovaného odletu.

Obdobné množství žádostí jako VÚB obdržela i Slovenská spořitelna, která vyřídila 150 z více než 1100 žádostí a vyplatila 35 tisíc eur. "Peníze budeme žadatelům vyplácet nejméně do konce března příštího roku," uvedl mluvčí spořitelny Štefan Frimmer.

Zatím nejvíc žádostí, tedy 670, již vyřídila Tatra banka, kde o vrácení zaplacené částky požádalo 1 555 klientů.

Jednotlivé banky peníze nevyplácí ze svého, ale požadují je po bance, kde měla účet SkyEurope. "Zpracovatelská banka nám průběžně zasílá prostředky za reklamace, ty následně vyplácíme klientům," uvedla mluvčí VÚB Alena Walterová.

Stejně jako v České republice mohou i v domovské zemi zkrachovalých aerolinek žádat o vrácení peněz pouze lidé, kteří zaplatili letenky platební kartou přímo dopravci. Na banky se však obracejí i ti, kdo tuto podmínku nesplňují. Těm však banky nemohou pomoci a doporučují jim obrátit se na správce konkurzní podstaty SkyEurope.


 

Právě se děje

Další zprávy