Saabu hrozí útlum a konec, kupec ho už nechce

Tomáš Fránek
25. 11. 2009 8:08
Švédská firma zůstává v rukou General Motors
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu.
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu. | Foto: Reuters

Stockholm - Švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg už nechce převzít švédskou automobilku Saab, ta tak zůstává ve vlastnictví amerického koncernu General Motors.

Podle agentury AP rozhodnutí Koenigseggu vyvolává vážné obavy o další osud Saabu.

Přijde útlum?

Zdroj obeznámený se situací řekl agentuře Reuters, že správní rada GM bude o dalším osudu švédské divize jednat příští úterý. Dodal, že GM nevede aktivní rozhovory se žádnými dalšími zájemci a že je nyní pravděpodobné postupné utlumování značky Saab.

Koenigsegg v srpnu podepsal smlouvu o převzetí ztrátové automobilky Saab od americké společnosti General Motors, financování celé transakce ale jasné nebylo.

Firma slibovala, že Saab zachrání. "Je to důležitý krok na cestě k novému Saabu. Máme dobře připravený podnikatelský plán, důležité partnerství a jsme připraveni postupovat bez financování ze strany státu," uvedl v létě generální ředitel firmy Christian von Koenigsegg.

Nejsme schopni

Nyní ale řekl, že záchrana firmy se nezdařila. "Po šesti měsících intenzivní práce jsme dospěli k závěru, že nejsme schopni dokončit nákup Saab Automobile," řekl zakladatel automobilky Christian von Koenigsegg.

Dohoda podle agentury AP zřejmě zkrachovala kvůli problémům Koenigseggu při zajišťování financí. Koenigsegg se přitom v září dohodl, že mu s financováním transakce pomůže čínská společnost Beijing Automotive Industry Holding (BAIC).  "Jsme samozřejmě zklamáni rozhodnutím (Koenigseggu) odstoupit od koupě Saabu," uvedl generální ředitel GM Fritz Henderson.

Pomoc firmě večer nevyloučila švédská vláda.

Automobilka zaměstnávala ke konci loňského roku asi 4100 lidí a loni prodala téměř 100.000 vozů. Podle dokumentů předložených soudu při vyhlášení bankrotu prodělala v loňském roce zhruba tři miliardy švédských korun.

 

Právě se děje

Další zprávy