Továrna pro první škodovku, kterou nestvoří Češi, roste

hp
23. 11. 2009 18:55
VW bude na Slovensku nový závod, který zaměstná tisíce lidí

Bratislava - Bude to úplně první škodovka, na jejíž výrobě se vůbec nebudou podílet Češi. Na Slovensku položili dnes základní kámen továrny, v níž do dvou let spustí výrobní linky automobilka Volkswagen pro svůj nový rodinný model Up!. Tento vůz bude vyráběn ve třech firemních značkách: Volkswagen, Seat a... ale i Škoda.

Při pokládání základního kamene oznámil předseda představenstva firmy Volkswagen Slovakia Andrea Tostmann, že projekt napomůže vzniku asi sedmi tisíc pracovních míst u dodavatelských firem. Polovina z nich by měla být přímo na území Slovenska.

"Už samotná výroba nových reprodukčních kapacit se pozitivně odrazí na zaměstnanosti na Slovensku," uvedl Tostmann. Podle něj jen výroba haly zaměstná kolem osmnácti set lidí, do výrobního procesu automobilky se pak zapojí přibližně patnáct set zaměstnanců.

S novou halou by měl stoupnout i objem výroby, a to o třicet procent na 400 tisíc aut ročně. Výrobu nového auta bude nutno zainvestovat 308 miliony eur. Slovenská vláda už na konci loňského roku odsouhlasila, že projektu poskytne slevu na dani až do výšky 14,3 milionu eur.

Společnost Volkswagen patří mezi nejvýznamnější slovenské zaměstnavatele. Loni se na výrobě jejích aut na Slovensku podílelo téměř osm tisíc zaměstnanců.

O nový závod automobilky Volkswagen měla zájem i Česká republika, automobilka si ovšem pro svůj projekt vybrala východního souseda.

 

Právě se děje

Další zprávy