Slavný turbolet vylétá z krize. Prsty v tom má i Putin

Tomáš Fránek
24. 11. 2009 18:15
Letadlo, které vzniklo před 40 lety, má stále zákazníky, míří především do Ruska
Letouny se vyráběly a stále vyrábějí v celé řadě variant.
Letouny se vyráběly a stále vyrábějí v celé řadě variant. | Foto: www.l410.cz

Kunovice - Slavný turbolet - letadlo L410 - krize příliš neničí. Mezi zákazníky v Rusku je o něj stále zájem.

Do ruské Ufy z letiště v Kunovicích zamířil další nový L410, který bude využívat letecká společnost UTair. Jde o firmu, která je největším světovým provozovatelem vrtulníkových letů. Firma také podle internetových stránek provozuje dvanáct dopravních letadel včetně Boeingu 737.

Nejde o poslední zakázku, podle specializovaného leteckého serveru Planes.cz dodá vlastník kunovické továrny, společnost Aircraft Industries, do Ruska další tři letadla.

Ruská nadvláda

Letadla z Kunovic už kromě Ruska letos zamířily také třeba do Rovníkové Guinei, v barvách Mezinárodního červeného kříže létá další L410 v Demokratické republice Kongo.

Úspěchy kunovické firmy na ruském trhu, který byl pro firmu vždy důležitý, souvisí i s tím, že firmu vlastní ruská společnost. 51 procent kunovické Aircraft Industries loni koupila od firmy Pamco ruská metalurgická společnost UGMK z Uralu, v jejímž čele stojí její spolumajitel Iskandar Machmudov.

Právě Machmudov se už ale v ruském tisku nechal slyšet, že se kunovická firma stane součástí ruské státní společnosti OAK (Spojená korporace leteckého průmyslu).

Firmu vytvořil ruský stát s přímou podporou současného premiéra Vladimira Putina a moskevská vláda do této společnosti vložila státní aktiva v leteckém průmyslu, včetně známého výrobce stíhaček Suchoj.

Firmy krachují

Šéf OAK Alexej Fjodorov se už podle Kommersantu nechal slyšet, že modernizovaný 19místný L-410 by mohl doplnit segment menších letounů do dvaceti míst. OAK neplánuje výrobu těchto letadel v Rusku.

Krize ale většině tuzemských výrobců letadel škodí. Tratí především výrobci malých letadel, pro které byly hlavním odbytištěm Spojené státy.

Část výrobců už zkrachovala. Výrobce Fantasy Air, vyrábějící model Allegro, už skončil už loni v insolvenci. Značku nakonec zachránil americký zástupce firmy, který nyní rozjíždí výrobu právě v USA. Od letošního července je prohlášený konkurz také na výrobce Urban Air, který je známý strojem Lambada.

Před vyhlášeným bankrotu je další slavný výrobce letadel, Moravan v Otrokovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy