Soud: Zpoždění letadla o 3 hodiny bude stát stovky eur

Tomáš Fránek
22. 11. 2009 10:45
Podle Evropského soudního dvora není porucha letadla mimořádná událost a lidé mají dostat odškodnění
Reaganovo národní letiště, Washington DC, USA. Washingtonské letiště se nachází přímo v centru dvou vzájemně se překrývajících vzdušných proudů. Poloha tohoto letiště vyžaduje, aby se piloti při klesání drželi řeky Potomac a zároveň se dokázali vyhnout budovám Pentagonu a CIA. Naopak při vzletu, musí piloti rychle stoupat podél levého břehu řeky tak, aby se vyhnuli Bílému Domu.
Reaganovo národní letiště, Washington DC, USA. Washingtonské letiště se nachází přímo v centru dvou vzájemně se překrývajících vzdušných proudů. Poloha tohoto letiště vyžaduje, aby se piloti při klesání drželi řeky Potomac a zároveň se dokázali vyhnout budovám Pentagonu a CIA. Naopak při vzletu, musí piloti rychle stoupat podél levého břehu řeky tak, aby se vyhnuli Bílému Domu. | Foto: Aktuálně.cz

Lucemburk - Lidé, kterým letecké společnosti zpozdí let o více než tři hodiny, mají nárok na stejné odškodnění jako je to u letů, které byly zrušeny úplně.

Cestující zpožděných letů tak mohou získat náhradu škody ve výši 250 až 600 eur.

Lidé jsou poškozeni

Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr, který rozhodoval případy z Německa a Rakouska. V obou případech se lidé domáhali vyplacení odškodnění od společností Condor a Air France. Letecké firmy cestující totiž dopravily na cílové letiště o 25 hodin a 22 hodin později, než byl plánovaný čas příletu.

Nařízení Evropské unie stanoví, že v případě zrušení letu mohou lidé dostat paušální náhradu škody ve výši 250 až 600 eur. O nároku na odškodnění u zpožděných letadel se v nařízení nepíše.

Podle soudců Evropského soudního dvora jsou ale lidé, jejiž cestování se prodlouží o hodiny čekání na odlet, na tom stejně jako ti, kterým byl let zrušen úplně.

"Cestující, jejichž let byl zpožděn, utrpěli podobou újmu spočívající ve ztrátě času, a nacházejí se tedy ve srovnatelné situaci. Odlišné zacházení s cestujícími zpožděných letů není odůvodněné, jestliže dosáhnou svého cílového místa určení o tři nebo více hodin později, než je původně plánovaný čas příletu," rozhodl soud.

Porucha není mimořádná událost

Odškodnění se letecké společnosti mohou podle soudu vyhnout v případě, že zpoždění letadla bylo způsobeno mimořádnými okolnostmi. „To jsou okolnosti, kterým nebylo možné zabránit, i kdyby byla přijata všechna přiměřená opatření. V tomto ohledu Soudní dvůr připomíná, že technickou závadu na letadle nelze považovat za mimořádnou okolnost," uvedli soudci.

Desítky vlaků měly včera na nejvytíženější trati v Čechách více jak hodinové zpoždění.
Desítky vlaků měly včera na nejvytíženější trati v Čechách více jak hodinové zpoždění. | Foto: Topí Pigula
Čtěte také:
Náhrady za zpoždění vlaku? V Česku nejdříve za pět let
Letadla nezlobí jen české politiky. Gates byl na zemi
Lufthanse zkolaboval systém, stovky letů v problémech

Se zpožděním letadel mají zkušenosti i lidé v Česku. V létě tři sta klientů kanceláře Sunny Days neplánovaně nocovalo na letištích v Brně a Ostravě.

Dvě stovky turistů tak v červnu strávily nedobrovolně zhruba 24 hodin v Ostravě poté, co letadlo ČSA nemohlo kvůli poruše pozemního startovacího zařízení odletět do turecké Antalye.

Podívejte se na 10 nejděsivějších letišť světa:

 

Právě se děje

Další zprávy