ČSA prodělá až 3 miliardy, škrtá platy radních

Tomáš Fránek
18. 11. 2009 16:01
Valná hromada ve středu neprojednala prodej majetku

Praha - Ztráta ČSA na konci roku převýší 3,2 miliardy korun, konkurz ale státní firmě nehrozí.

Výše sumy tak potvrzuje informaci, kterou Aktuálně.cz získalo a zveřejnilo už zhruba před měsícem. Do té doby firma mluvila o částce významně nižší.

Konkurs nehrozí

Valná hromada ČSA sice i ve středu jednala o situaci ve firmě, žádné radikální kroky ale nepřijala. Vedení tudíž nerozhodovalo ani o prodeji majetku zadlužené firmy. Podle prezidenta ČSA Miroslava Dvořáka firma nemusí ani duty free obchody ani letadla prodávat pod tlakem, financování mají zajistit úvěry.

"Můžeme prodeje odložit díky tomu, že se banky vrátily k jednacímu stolu. Dostáváme se do výrazně komfortnější pozice, kdy se nebudeme muset zbavovat části majetku související s klíčovým byznysem typu handling nebo letadla," uvedl Dvořák.

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky společnosti díky zajištěnému financování provozu nehrozí konkurz. Firma si už půjčila 250 milionů korun od německé Commerzbank, což vystačí zhruba na měsíc provozu.

Cestujících přibývá

Valná hromada také ve středu schválila do čela dozorčí rady ekonoma Michala Mejstříka. Střídá Miroslava Zámečníka, který usiluje o angažmá v čele pražské ZOO.

Zároveň bylo rozhodnuto o snížení rady o polovinu na šest a redukci odměn radních zhruba o 30 procent. Předseda rady bude tak pobírat měsíční odměnu 53 tisíc korun, řadový člen 29 tisíc korun.

Podle údajů Asociace evropských leteckých společností (AEA) si ČSA v září polepšily v počtu cestujících meziročně o 2,9 procenta, zatímco členským aerolinkám sdruženým v asociaci počet pasažérů celkově klesl o 4,5 procenta.

Počet cestujících ČSA rostl třetí měsíc po sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy