GM chce splatit půjčku od Obamovy vlády do roku 2011

hp
16. 11. 2009 11:15
Každé čtvrtletí chce General Motors vládě zaplatit miliardu dolarů
Americká společnost General Motors.
Americká společnost General Motors. | Foto: Reuters

Washington - Americká automobilka General Motors dnes ohlásila, že začne americké vládě splácet čtvrtletně jednu miliardu dolarů, aby zaplatila půjčku ve výši 6,7 miliardy. První splátka by měla odejít ještě před koncem letošního roku, celou půjčku by tak firma mohla splatit přibližně do dvou let.

Současně s tím by měla společnost General Motors také začít splácet úvěr 1,4 miliardy dolarů Kanadě, a to 200 milionů čtvrtletně.

Ani jeden z věřitelů po General Motors nepožadoval, aby mu peníze zaplatila před vypršením termínu v červenci 2015. Díky rostoucímu zisku z prodeje aut, který překonal očekávání, ale může automobilka začít splácet své úvěry už teď.

Společnost by měla půjčku platit z takzvaného podmíněného účtu, jak se dohodla rada General Motors při jednání s Obamovými úředníky.

"Je to v souladu s vládou USA, která usiluje o to, aby se z této situace dostala, co nejrychleji to bude možné," prohlásil pro agenturu Reuters nejmenovaný zdroj z General Motors.

Dluh, který společnost vládě zaplatí, je jen malou částí z celkových 52 miliard dolarů, které do společnosti investovali daňoví poplatníci. Ti teď ve firmě vlastní kolem 61 procent akcií.   

 

Právě se děje

Další zprávy