Páteční jízdy kamionů zřejmě nakonec ošetří vyhláška

jem
13. 11. 2009 20:10
Ministerstvo dopravy navrhuje, aby vláda stáhla návrh zákona o pátečním zákazu jízd kamionů.

Praha - Ministerstvo dopravy navrhuje vládě, aby v pondělí stáhla z parlamentu návrh zákona, který měl celoročně zakázat páteční jízdy kamionů.

Místo toho chce vydat vyhlášku, která by jízdy kamionům povolila, ale zdražila by páteční mýtné na dálnicích.

Na druhou stranu ministerstvo dopravy počítá s mírným snížením mýtného v ostatní dny. 

Návrh na celoroční zákaz pátečních jízd kamionů prosadila ještě koaliční vládě Mirka Topolánka, resp. Strana zelených pod vedením jejího tehdejšího předsedy Martina Bursíka.

Návrh celoročního zákazů pátečních jízd kamionů již prošel prvním čtením, v tom ale Ministerstvo dopravy nevidí problém. "Teď je tady úřednická vláda, která přišla s jiným konceptem," řekl tiskový mluvčí resortu dopravy Karel Hanzelka.

Podle návrhu ministra dopravy Gustáva Slamečka by kamiony od tří hodin odpoledne do devíti večer platily o padesát procent více.

Podle aktuálních pravidel nesmějí kamiony od 7,5 tuny a malé nákladní vozy od 3,5 tuny s přívěsem na dálnice a silnice první třídy o letních prázdninách v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00, celoroční zákaz platí pouze pro neděli od 13:00 do 22:00. Tato úprava by podle Hanzelky měla zůstat nezměněna i po zvýšení mýtného.

 

Právě se děje

Další zprávy