Železničáři nebudou chtít příští rok zvýšit platy

hp
11. 11. 2009 16:00
Budou prý požadovat hlavně zachování pracovních míst
Vlak Českých drah.
Vlak Českých drah. | Foto: Martin Novák

Praha - Při kolektivním vyjednávání se budou železniční odbory podle jejich nového předsedy Jaroslava Pejšy snažit především o to, aby jim zachovali současný počet pracovních míst a reálnou úroveň platů.

Jejich zvýšení podle Pejšy v současném období hospodářské krize požadovat nebudou. Podle smlouvy na letošní rok má železničářům tarifní mzda narůst o 4,8 procenta, v roce 2007 dokonce 7,6 procenta.

"My budeme k tomu přistupovat tak, že preferujeme zaměstnanost, a ne růst mezd," uvedl v rozhovoru pro ČTK Pejša. Neznamená to však, že by odboráři byli ochotni ke zmrazení mezd na letošní úrovni. Ač Pejša požadavky neupřesnil, připustil, že budou obory požadovat růst o "něco nad inflaci".

Pejša se bude podle svých slov snažit při kolektivním jednání, které začalo už v září, o kompromis mezi zaměstnavatelem a odboráři. "Zaměstnavatel tradičně přišel s holým minimem, my budeme žádat maximum, dohoda bude kompromis," řekl Pejša.

Podle něj neexistuje důvod, proč by mělo na železnici dojít ke snižování platů, jako tomu bylo například v Českých aeroliniích. Jaký minimální plat bude pro zaměstnance požadovat, však neprozradil.

Možnost vstupu konkurence do železniční dopravy, kterou odboráři dlouhodobě odmítají, se prý nebojí. Zároveň ale není zastáncem rychlého otevření trhu. Bylo by podle něj správné, aby v té době, kdy k tomu dojde, byly České dráhy konkurenceschopné.

"My se nebojíme konkurence. Ale říkáme, že konkurence může přijít až v době, kdy bude národní dopravce vůči ní v rovnocenném postavení. V tuto chvíli jsou České dráhy v nevýhodě," dodal Pejša.

Právě plánovaná výběrová řízení na dálkovou dopravu byla jedním z důvodů, proč před nedávnem odboráři v dopravě hrozili stávkou.

 

Právě se děje

Další zprávy