ČD Cargo hledá banky, které jí půjčí 1,8 miliardy korun

hp
9. 11. 2009 21:20
Firma od ledna do září prodělala 365 milionů korun
ČD Cargo.
ČD Cargo. | Foto: ČD Cargo

Praha - Společnost ČD Cargo vypisuje výběrové řízení na finanční subjekty, které jí dohromady budou moci půjčit až 1,8 miliardy korun.

Jak uvedl mluvčí ČD Cargo Zdeněk Větrovec, tendr se netýká nových provozních úvěrů, ale nahrazení úvěrů ve výši 1,55 miliardy korun, které společnost v současnosti má. Celou zakázku firma rozdělila na několik částí, neboť u jedné banky si může půjčit maximálně 600 milionů korun.

"Společnost ČD Cargo existuje již téměř dva roky a za tuto dobu se výrazně změnily podmínky na bankovním trhu. Proto se společnost ČD Cargo rozhodla, v souladu s přijatými protikrizovými opatřeními zaměřenými mimo jiné na úsporu nákladů, znovu přehodnotit také smluvní vztahy s bankovními ústavy, samozřejmě transparentní formou veřejné zakázky," uvedl v dnešní tiskové zprávě Větrovec s tím, že stávající úvěry společnosti byly sjednány, než společnost ČD Cargo vznikala.

Podle Větrovce se bude společnost snažit vybrat několik bankovních ústavů, které zafinancují na dobu neurčitou provoz ČD Cargo formou účelových půjček jako jsou kontokorentní a revolvingové úvěry. Banky pak budou mít možnost půjčky vypovědět přibližně do tří nebo šesti měsíců.

Tím, že si firma půjčí peníze od různých bank, podle Větrovce sníží finanční rizika pro společnost. Celkově by si společnost měla od bankovních ústavů půčit 1,8 miliardy korun.

Firma ČD Cargo, která za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala kolem 365 milionů korun, se snaží získat peníze na svůj provoz i jinými způsoby. Minulý měsíc společnost oznámila svůj záměr prodat až 1100 vagónů, které si chce poté zpátky od kupce na deset let pronajmout.

 

Právě se děje

Další zprávy