Zlaté časy špionů. Škoda povolí mobily s foťákem

Tomáš Fránek
9. 11. 2009 12:35
Volkswagen zavedl zákaz používání mobilů s foťákem v roce 2004
Foto: Reuters

Mladá Boleslav - Tisíce zaměstnanců největší české firmy, automobilky Auto Škoda, budou moci znovu nosit do práce mobilní telefon s fotoaparátem.

Vedení odborů to slíbil na jednání světové podnikové rady Volkswagenu, jemuž škodovka patří, šéf personálního oddělení. Firma zavedla zákaz nošení mobilních telefonů s foťákem do areálu společnosti v roce 2004 kvůli strachu ze špionáže. Nyní ho zruší především proto, že vadí dodavatelům automobilky, kteří často přicházejí nebo přijíždějí do továren firmy a u bran musí mobily s fotoaparáty odevzdávat.

Hrozí až výpověď

Podle šéfa odborů Škody Auto Jaroslava Povšíka začnou odboráři v nejbližší době s vedením firmy vyjednávat o konkrétní úpravě pracovního řádu. Jednání se povedou s členem představenstva odpovědným za personalistiku Klausem Dierkesem.

Ve Škodě dosud platí řád, podle kterého je porušením pracovní kázně, pokud někdo přinese do závodu videokameru, fotoaparát nebo mobilní telefon s fotoaparátem. "V případě, že zaměstnanec poruší zákaz, bude mu předáno písemné upozornění na porušení pracovní kázně," je napsáno v řádu. Za opakované porušení hrozí až výpověď.

Firma proto už dříve nabídla zaměstnancům možnost zaslepení čočky foťáků u mobilů nebo zvýhodněný nákup telefonu bez foťáku.

Telefony s fotoaparátem musí návštěvy odevzdávat u vstupních bran do firmy stejně jako zaměstnanci. Zákaz používaní mobilních telefonů s fotoaparátem platí třeba i pro studenty vysoké školy v areálu automobilky.

Právě stížnosti dodavatelů, kteří si na odevzdání mobilů stěžují, vedou koncern VW ke změně stanoviska. Podle německého deníku WAZ totiž stížností stále přibývá. "Dokonale to otravuje naše dodavatele," řekl novinám zdroj z automobilky. Mluvčí VW deníku řekl, že mobilní telefony s fotoaparátem nebudou moci jenom do míst, kde jsou vyvíjeny nové vozy.

Podle odborů Škody Auto zákaz používání mobilů s fotoaparátem stejně špionáž úplně nevymýtil.

Ukradený Superb i Fabia

Tajné snímky nového modelu Škody Superb tak prodal před dvěma roky deníku Blesk externí zaměstnanec automobilky, který se přímo podílel na vývoji modelu. Sedmadvacetiletého muže z Plzeňska policie obvinila z poškozování cizích práv. Cena fotografií byla 20 tisíc korun. Muž byl podle smlouvy s výrobcem vázán mlčenlivostí, přesto pořídil poměrně kvalitní snímky nového vozu přímo ve vývojářském středisku automobilky. Podle policie použil právě mobilní telefon.

Na veřejnost se dostaly i snímky nové Škody Fabia, viníka se zjistit nepodařilo.

Podle odboráře ale pokrok zastavit nejde, mobilní telefony bez fotoaparátu už navíc téměř nejde pořídit. "Dámy a pánové, vzpomínáte si na dobu, kdy jsme používali kalamáře a přešli jsme na kuličková pera a tužky? Vzpomeňte, jaké starosti jsme měli ve škole s používáním kalkulačky, pak přišly diktafony, mobilní telefony a notebooky. Umíte si představit, že by koncern VW byl ten, který zastaví pokrok u svých zaměstnanců při vizi těch nejskvělejších a nejvíce inovovaných výrobků - tedy automobilů, s kterými se chceme stát číslem jedna na celém světě," uvedl odborářský šéf Povšík podle týdeníku Škodovácký odborář na setkání podnikové rady koncernu.

Zákaz nošení mobilních telefonů s fotoaparátem má platit i nadále ve Škodovce podobně jako u dalších továren koncernu VW jenom v místech, kde se vyvíjejí nové vozy. "Bude to například design centrum," uvedli odboráři.

 

Právě se děje

Další zprávy