Největší automobilka světa slaví. Vrátila se k zisku

hp
5. 11. 2009 9:50
Japonská Toyota je po třech čtvrtletích ztrát opět zisková
Toyota je překvapivě po třech čtvrtletích ztrát opět v zisku.
Toyota je překvapivě po třech čtvrtletích ztrát opět v zisku. | Foto: Reuters

Praha - Největší výrobce aut na světě japonská Toyota Motor je po tři čtvrtě roce ztrát opět zisková. Od července do září vydělala v přepočtu 4,2 miliardy korun.

Provozní zisk firmy ale klesl z loňských 32,7 miliardy na 11,2 miliardy korun. Taková čísla neočekávali ani analytici, kteří předpokládali, že Toyota na provozním zisku ztratí 12,1 miliardy korun.

Automobilce podle analytiků ke kladným výsledkům za třetí čtvrtletí pomohly vládní pobídky k prodeji aut. Společnost tak mohla snížit odhady svých čistých ztrát za celý fiskální rok z 86,7 miliardy na 38,5 miliardy korun.

Podle firmy má lepším výsledkům napomoci nižší náklady při výrobě a zlepšení prodeje aut.

"Uvidíme, zda bude Toyota zisková i ve čtvrtém čtvrtletí japonského fiskálního roku, kdy většinou celková produkce roste a kdy se také očekává rostoucí poptávka po tuzemských autech ještě před tím, než skončí japonské daňové úlevy pro vozidla s nízkými emisemi, " řekl pro agenturu Reuters japonský výzkumný analytik Koji Endo.

Zveřejněné kladné výsledky Toyoty a v minulých dnech i společností Honda a Nissan potvrzují podle agentury fakt, že se japonští výrobci aut pomalu dostávají z ekonomické recese.

 

Právě se děje

Další zprávy