Američané nás urazili. Kritika zní z Opelu i od Putina

Tomáš Fránek
4. 11. 2009 17:00
Do protestů se má zapojit 55 tisíc zaměstnanců firmy z celé Evropy
Zaměstnanci centrály Opelu v Ruesselsheimu pracují na novém modelu Opel Insignia.
Zaměstnanci centrály Opelu v Ruesselsheimu pracují na novém modelu Opel Insignia. | Foto: Reuters

Berlín -  Americký koncern General Motors, který se rozhodl neprodat automobilku Opel, už kromě ostré kritiky německých politiků čelí otevřené revoltě zaměstnanců firmy

Je to černý den pro Opel, rozhodnutí GM nechat si německou automobilku je nepochopitelné a nepřijatelné. To je část výroků odborářů z Opelu, kteří chtějí protestovat přerušováním výroby. Do protestů se má zapojit na 55 tisíc lidí ze všech evropských závodů automobilky.

A verdikt GM ostře kritizoval také ruský premiér Vladimír Putin, který označil verdikt americké firmy za překvapení. Ruská vláda dala několikrát najevo, že prodej Opelu konsorciu s ruskou účastí by ukázal připravenost amerického prezidenta Baracka Obamy posílit ekonomické vztahy s Ruskem.

Spor o budoucnost Opelu je důležitý i pro Česko. To si totiž na prodej Opelu do rukou Magny a pomoc německého státu už stěžovalo u Evropské komise v Bruselu kvůli obavám, že Opel za pomoci státních peněz ovládne i pro české automobilky důležitý trh. A 25 českých firem dělá díly pro GM, většina dílů přitom směřuje právě do evropských továren Opelu.

Nespolupracujete, zbankrotujete

GM už kvůli protestům zaměstnanců začala hrozit, že pokud nebudou spolupracovat na restrukturalizaci firmy, pošlou Američané  Opel do konkurzu. „Selhání restrukturalizace povede k úpadku. To by bylo zbytečné a nežádoucí pro všechny zúčastněné," řekl podle Financial Times šéf GM Fritz Henderson.

Odbory ale ustoupit nechtějí. „Protestní akce začnou v Německu a rozšíří se do celé Evropy. Krok GM je absolutně nepochopitelný a je to černý den pro Opel," uvedl předseda celopodnikové rady Klaus Franz. Podle něj do protestů zapojí až 55 tisíc zaměstnanců.

Proti kroku GM protestují také zaměstnanci Opelu ze Španělska. „Už máme dost neustále nejistoty okolo budoucnosti španělských závodů. Nový obrat v jednání o budoucnosti automobilky nás absolutně zaskočil," uvedl Pedro Bona z odborové rady. Španělé se už přitom dohodli s firmou Magna, která měla Opel koupit, na tom, že práci ztratí na devět set lidí.

Naopak britští zaměstnanci Opelu krok GM přivítali.

Odbory navíc chtějí znovu otevřít otázku platů. Těsně před rozhodnutím GM totiž zaměstnanci německé automobilky souhlasili s tím, že si platy sníží. Nyní ale chtějí otázku mezd znovu otevřít.

Nepředstavitelný stres

A mají výraznou podporu německých politiků. „Takové jednání ze zaměstnanci několik týdnů před Vánocemi je nepřijatelné," uvedl německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. „Rozhodnutí GM je urážkou zaměstnanců Opelu, jsou vystaveni nepředstavitelnému stresu," uvedl premiér spolkové země Porýní-Falc Kurt Beck.

Zástupci General Motors ale tvrdí, že mají dobrý plán na záchranu Opelu. „GM brzy nabídne nový restrukturalizační plán, věříme, že bude dobře přijat," uvedl Henderson. Podle GM bude restrukturalizace Opelu stát 3 miliardy eur. To je méně než chtěla od evropských vlád Magna ve formě úvěrů a záruk - Magna chtěla na záchranu firmy 4,5 miliardy eur.

Diplomatická je zatím také Evropské komise, která prodej Opelu začala před několika týdny prověřovat.  "Komise bere na vědomí, že GM rozhodl Opel zachránit sám," řekla mluvčí komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes.


 

Právě se děje

Další zprávy