Až léto spasilo Ruzyni. Letiště přišlo o 10 % klientů

Zdeněk John
30. 10. 2009 16:28
Letiště Praha oznámilo výsledky za tři čtvrtletí roku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ruzyňským letištěm v Praze prošlo za tři čtvrtletí necelých devět milionů pasažérů. To je o deset procent méně než loni.

Letiště Praha, o kterém se v posledních dnech mluvilo v souvislosti se zastavenou privatizací ČSA, statistiku zveřejnilo na svých internetových stránkách. Z údajů z jednotlivých měsíců vyplývá, že během letní sezóny se letiště "zahojilo". Za první pololetí totiž pokles činil téměř 14 procent, zatímco po třetím čtvrtletí, v němž jsou i dva prázdninové měsíce, propad zpomalil.

Počet vzletů a přistání v Ruzyni klesl na 126 tisíc (o necelou desetinu). Letiště přišlo o 19 procent charterových letů a o devět procent pravidelných linek. Z letiště například úplně přestaly létat zkrachovalé Sky Europe, další společnosti včetně ČSA omezily lety.

Ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák se stal před několika dny prezidentem ČSA v rámci kroků, které stát podniká na záchranu aerolinek. Dvořák v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že Letiště Praha, na rozdíl od ČSA až dosud prosperující firma, koupí od aerolinek jejich hlavní budovu za stamiliony korun.

Politici i nové vedení aerolinek popírají, že by propojení mezi ČSA a Letištěm Praha mělo pokračovat. Dvořák řekl, že udělá vše proto, aby obě firmy spojením ušetřily náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy