Dnes naposled se lidé hlásí o peníze od SkyEurope

Ekonomika Ekonomika
26. 10. 2009 12:18
Kokurzní správce je zahlcen pohledávkami zklamaných cestujících
Letenky měly v den krachu nakoupené tisíce lidí z několika zemí.
Letenky měly v den krachu nakoupené tisíce lidí z několika zemí. | Foto: Reuters

Bratislava - Tisíce lidí, kteří kvůli krachu aerolinek SkyEurope přišli o zaplacené letenky, poslaly své pohledávky konkurznímu správci společnosti. Dnes je poslední den, kdy mohou lidé své nároky přihlásit.

Podle ČTK se velká část již přihlášených pohledávek týká právě dluhů za nepoužité letenky od cestujících z několika zemí. "Jsme pohledávkami administrativně zahlceni," uvedl konkurzní správce L'ubomír Bugáň.

Původně měl být seznam pohledávek hotov do deseti dní od uplynutí lhůty pro jejich přihlášení. Vzhledem k jejich množství ale soud toto období o tři měsíce prodloužil.

Tím se odložila i první schůze věřitelů, na níž správce objasní majetkové poměry zkrachovalé společnosti. "Mohla by se uskutečnit v únoru příštího roku," uvedl Bugáň.

Po krachu SkyEurope zůstalo jejím klientům 280 tisíc bezcenných letenek. Největší šanci na získání uhrazené sumy zpět měli ti, kdo za letenky platili kartou. Na banky se obrátily tisíce lidí, kteří žádali o vrácení financí z uskutečněné platby. Valná část z nich uspěla a banky v Česku i na Slovensku už začaly peníze vyplácet.

Zbylí věřitelé musí počkat na vypořádání majetku společnosti. S tím, že by dostali zpět celou částku, by však neměli počítat.

 

Právě se děje

Další zprávy